Sačić: Nakon presude očekujemo eksploziju narodnog nezadovoljstva

Foto: Dragan Matić / Cropix

BIVŠI pomoćnik zapovjednika Specijalne policije i haškog optuženika Mladena Markača, Željko Sačić, koji je tjednima prije presude generalima u Haagu "rezervirao" termin braniteljskog skupa "Za domovinu", danas je kazao kako očekuje "eksploziju narodno nezadovoljstva" nakon presude.

Političari su ti koji šire strah od nemira, smatra Sačić, dok on sam očekuje da će prosvjedi proteći mirno i dostojanstveno. Ako se pojave, pak, neki koji budu opstruirali mirne prosvjede, "onda će se s tim suočiti".

Povjesničar Josip Jurčević otkrio je kako se ne nadaju oslobađajućoj presudi. Potvrdu za to nalazi u jučerašnjoj premijerkinoj izjavi, koja je "u strahu najavila da iza 15. dolazi 16. travnja". "Toliko je dugo i puno plaćamo da bi nam kazala da iza 15. dolazi 16. travnja", komentirao je Kosoričinu izjavu dodavši kako je u interesu tužiteljstva radila i obrana. Povjesničar ističe kako će narod nakon presude shvatiti da je Haški sud politički sud.

Branitelji, kazao je Željko Sačić, neće šutjeti iako se to od njih očekuje "kada se donose sudbonosne političke odluke". "Nijemci su žrtvama Holokausta govorili idite u Auschwitz. Idite samo mirno, ništa se neće dogoditi. E, pa mi nećemo tako šutjeti. Znam da je to gruba alegorija, ali je istinita", kazao je Sačić ističući kako su "zato tu, da natjeraju sustav da počne raditi u njihovu korist".

Spomenuo se na pressici i bivšeg predsjednika Stjepana Mesića te glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića za kojeg kaže da od branitelja želi napraviti "amorfnu masu".   

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara