Sačić o Koradeu: Šokirani smo da se takvog istinskog heroja povezuje s ovakvim događajima

ŽELJKO SAČIĆ, ratni načelnik Sektora specijalne policije i predsjednik HSLS-ovog Odbora za nacionalnu sigurnost i branitelje, u razgovoru za Index je rekao kako o generalu Koradeu misli da je autentičan i neprikosnoveni junak Domovinskog rata kojega su zbog ratnih zasluga i vojne umješnosti tijekom rata slijedile tisuće hrvatskih vojnika.

"S tog aspekta moje i poštovanje svih mojih prijatelja, suboraca i branitelja prema njemu i njegovim zaslugama u Domovinskom ratu i dizanju zastave na kninskoj tvrđavi je nepomućeno. Zapravo smo šokirani da se jednog takvog istinskog heroja Domovinskog rata povezuje s ovakvim događajima. Policija će slučaj zasigurno raspetljati jer apsolutno postoje određene indicije obzirom na postojeće okolnosti, jer vidimo da generala nema kod kuće, da je njegov sin uhićen i očito postoje nekakve sumnje o kojima se još ništa javno ne zna. Ako je tomu tako, onda je to za sve nas jedna šokantna činjenica i pokazatelj da je naš general Korade dosita u svojoj psihi doživio određene odmake od onoga kakav je ušao u rat.", kazao nam je Sačić.

Je li agresija mogla biti spriječena?

On ključnim pitanjem smatra je li karakterna osobina agresije koju je Korade možda ispoljio, ukoliko to potvrdi policijska istraga, mogla biti spriječena od strane hrvatskog društva i cijele zajednice.

"Mislim da se hrvatsko društvo, bez obzira na određene materijalne pomake i programe koje ima prema hrvatskim braniteljima, ipak nedovoljno afirmativno i nedovoljno konstruktivno odnosi prema istinskim legendama Domovinskog rata, prema običnim vojnicima koji su oboljeli (od PTSP-a) i posvećuje im nedovoljno pažnje. General Korade je u latentnom sukobu s društvom bio posljednjih desetak godina, a hrvatska država, društvo pa i na kraju krajeva politička elita, umjesto da je poduzela određene mjere koje bi bile logične u zemljama poput SAD-a ili Engleske, da ga motivira da sudjeluje u tom programu, uvjetno rečeno, rehabilitacije, naše društvo ga tjera na marginu, čak je od njega napravilo osumnjičenika za ratne zločine i na kraju čovjeka je frustriralo to u kakvim je uvjetima živio. Očito je eksplodirala agresija i meni je vrlo žao. Ja osuđujem svaki čin nasilja i suosjećam sa svakom žrtvom, ali naglašavam da sam istinski prijatelj hrvatskog heroja Koradea i ono što je učinio u Domovinskom ratu je povijesno djelo, a za ovo u miru trebamo se svi zapitati, a posebno hrvatske političke elite, jesmo li od njega napravili to što je on danas - bjegunac pred zakonom", kazao nam je Sačić.

Dodaje kako se s Koradeom zadnji puta čuo prošle godine nedugo nakon što je bio pretučen u kafiću Mabis u Varaždinu nakon čega je završio u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Dubrava. Osim odnosom društva prema Koradeu, Sačić je nezadovoljan i odnosom hrvatskog društva prema ostalim hrvatskim generalima, ali i braniteljskoj populaciji općenito.

Zbog toga smatra kako bi u saboru hitno trebalo provesti raspravu o Domovinskom ratu i braniteljima te o tome postići nacionalni konsenzus kako bi prestalo šikaniranje i marginaliziranje branitelja.

"Nitko od nas nije išao u rat za privatnu korist, a danas svi odgovaramo po objektivnoj odgovornosti na ovim visokim razinama, a na nižim razinama razvojačeni branitelji koji nisu ranjeni i koji nisu ostvarili mirovinski status, su uboga sirotinja.", kaže Sačić inzistirajući na tome da se na svim razinama hrvatskog društva postigne afirmacija branitelja i njihovih zasluga za stvaranje hrvatske države.

"Doći će trenutak da će Hrvatska biti potpuno oslobođena"

Upitan je li za vrijeme rata mislio da će 15-ak godina kasnije njegova borba za život u samostalnoj Hrvatskoj još uvijek trajati, Sačić je rekao "nikada".

"Danas moji suborci iz Specijalne policije doslovce mi govore; zapovjedniče, jel se sjećaš što si nam govorio '92. i '93. na Velebitu? Ja se sjećam. Tada sam im na Velebitu, na snijegu, kada smo bili na položajima i kada su nas napadali neprijateljski vojnici, govorio sam im; gospodo, doći će trenutak da će Hrvatska biti potpuno oslobođena, hrvatski narod i država nikad vam neće zaboraviti žrtvu koju ste dali za domovinu. Eto, to sam im govorio i to su autentične moje riječi", zaključio je Željko Sačić u razgovoru za Index.

Tekst i foto: Ivan Krpan

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara