SAD bi mogao zatražiti pomoć UN-a protiv Sjeverne Koreje-NYT

Sjedinjene Države razmatraju plan da od Ujedinjenih naroda zatraže rezoluciju koja će omogućiti zaustavljanje tereta na putu u Sjevernu Koreju i iz nje, koji bi mogli sadržavati nuklearni materijal ili dijelove, piše u ponedjeljak list The New York Times (NYT).

Rezolucija bi zapravo značila stavljanje Sjeverne Koreje u karantenu i omogućila Sjedinjenim Državama i drugim zemljama da zaustavljaju terete u međunarodnim vodama oko Korejskog poluotoka i da prisiljavaju zrakoplove na slijetanje radi inspekcije, piše list pozivajući se na visoke dužnosnike administracije i diplomate.

Njezina glavna svrha bila bi da Kini pruži političko pokriće da nadzire svoju granicu sa Sjevernom Korejom koja je sada uvelike otvorena za pošiljke oružja, droge i krivotvorenog novca, najvažnijeg izvora tvrde valute za režim u Pyongyangu, navodi list nekoliko neimenovanih američkih i azijskih dužnosnika.

Nije sigurno da će Kina i Južna Koreja pristati na plan za povećanje pritiska na Sjevernu Koreju, piše NYT.

Dvije godine šesterostranih pregovora kojima se žele obuzdati nuklearne ambicije Sjeverne Koreje do sada nisu dale rezultata, a Sjeverna Koreja od sredine prošle godine odbija vratiti se pregovorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjedinjene Države su do prošlog tjedna inzistirale da su predane rješavanju sjevernokorejske krize kroz pregovore koji osim njih uključuju Kinu, Južnu Koreju, Rusiju i Japan.

Američki mediji izvijestili su kako se Sjeverna Koreja možda priprema za svoj prvi nuklearni test.

"Ili su krenuli prema punom nuklearnom izbijanju tako da ćemo biti prisiljeni baviti se njima kao dokazanom nuklearnom silom ili rade pravu predstavu za naše satelite", izjavio je za NYT visoki dužnosnik administracije dodajući da ideja karantene još nije formalno predstavljena predsjedniku Bushu.

Washington je ranije izjavljivao da bi mogao zatražiti da Vijeće sigurnosti UN-a raspravi o mogućim sankcijama Sjevernoj Koreji ako nastavi izbjegavati šesterostrane pregovore.

(Hina) xsl ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara