SAD će deportirati srpskog izbjeglicu: Ubio bračni par jer je mislio da su povezani s HDZ-om

SAD će deportirati srpskog izbjeglicu: Ubio bračni par jer je mislio da su povezani s HDZ-om

Foto: Getty images

SRPSKI izbjeglica Slobodan Mutić, koji živi u SAD-u od 1999. godine, osuđen je u srijedu na dvije godine zatvora u američkoj saveznoj državi Ohio jer je u imigracijskim dokumentima lagao da nije kršio zakone niti bio umiješan u genocid ili etničko čišćenje, a nakon izdržavanja kazne bit će deportiran u Hrvatsku koja je za njim raspisala tjeralicu zbog ratnih zločina, izvijestili su američki mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tužitelji su izjavili da je Mutić (53) zatajio da je 1992., dok je bio pripadnik paravojnih snaga pobunjenih Srba, sudjelovao u ubojstvu bračnog para stomatologa za koje je vjerovao da su povezani s HDZ-om. "On je lagao i rekao je: 'Ja sam također bio progonjen'", izjavio je nakon izricanja presude pomoćnik državnog odvjetnika Matthew Cronin. Mutić će nakon odsluženja dvogodišnje zatvorske kazne biti deportiran u Hrvatsku gdje se očekuje da će mu suditi za ubojstvo Stjepana i Paule Cindrić kao i ubojstvo bivše djevojke Aleksandre Živković, objavio je portal cleveland.com.

Cronin je rekao da su Mutić i Dragan Perenčević opljačkali i ubili Cindriće, koji su radili u Petrinji, jer su vjerovali da su članovi HDZ-a. Dodao je da se vjeruje da je Mutić ubio Aleksandru Živković ispalivši joj metak u glavu 1993. godine, nakon što je prekinula s njim. Mutić je prilikom ulaska u SAD 1999. zatražio izbjeglički status. U imigracijskim dokumentima je lagao da nikada nije bio optužen niti u zatvoru zbog kršenja zakona kao i da nije bio "umiješan u genocid... ili je na drugi način sudjelovao u ubojstvu zbog rase, vjere, nacionalnosti, etničkog porijekla ili političkog mišljenja".

Nekoliko godina kasnije, nakon što je zatražio dozvolu trajnog boravka, ministarstvo za domovinsku sigurnost otkrilo je da je Hrvatska za njim izdala tjeralicu. Mutić je priznao da je lagao u imigracijskim dokumentima, rekao je Cronin, i priznao je svoju umiješanost u sva navedena ubojstva. "O tome je lagao. To je skrivao kada je ušao u SAD", kazao je Cronin. Mutić živi u Akronu, pregrađu Barbertona od 1999. Oženjen je i otac je dvoje djece u dobi od 15 i 18 godina. Mutićev odvjetnik Wes Dumas nazvao je taj slučaj "tragičnom situacijom".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara