SAD će se suprotstaviti jačanju utjecaja Kine i Rusije u Africi

SAD će se suprotstaviti jačanju utjecaja Kine i Rusije u Africi
Foto: EPA

SAD se namjerava suprotstaviti brzom jačanju gospodarskog i političkog utjecaja Kine i Rusije u Africi, gdje te dvije zemlje koriste korumpirane poslovne prakse i ne poštuju vladavinu prava, rekao je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton.

Glavni prioritet Sjedinjenih Država bit će razvoj gospodarskih odnosa s tom regijom kako bi se stvorile prilike za američke tvrtke i zaštitilo neovisnost afričkih država, kao i američke nacionalne interese, rekao je.

Kaže da Rusija i Kina namjerno ulažu u Afriku kako bi stekle prednost nad SAD-om

"Velike suparničke sile, Kina i Rusija, brzo jačaju svoj financijski i politički utjecaj u Africi", rekao je.

"Namjerno i agresivno usmjeravaju svoja ulaganja u regiji kako bi stekle konkurentsku prednost nad Sjedinjenim Državama."

Boltonov govor u Zakladi Heritage, konzervativnom think tanku, održan je u trenutku kada američki predsjednik Donald Trump i kineski predsjednik Xi Jinping nastoje riješiti trgovinske sporove koji su potresli globalna tržišta i stvorili veliku gospodarsku neizvjesnost.

"Kina koristi mita, nejasne sporazume i strateške manipulacije dugom kako bi države u Africi podčinila željama i zahtjevima Pekinga. Njezina ulaganja puna su korupcije", rekao je.

Oštre riječi i za Rusiju

Bolton je imao oštre riječi i za Rusiju.

"Rusija širom tog kontinenta promiče svoje političke i gospodarske odnose ne obazirući se puno na vladavinu prava niti odgovorno i transparentno vladanje", rekao je,

Optužio je Moskvu da prodaje oružje i energente u zamjenu za glasove u UN-u, "glasove koji drže diktatore na vlasti, potkopavaju mir i sigurnost i protivni su najboljim interesima afričkog naroda."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara