SAD će tražiti novu rezoluciju UN-a za potporu novom planu za Irak

SJEDINJENE Države se spremaju tražiti još jednu rezoluciju Ujedinjenih naroda kako bi poduprli svoj novi plan za Irak i osigurali međunarodno priznanje buduće iračke vlade, piše u srijedu The Washington Post.

List piše, pozivajući se na američke i europske dužnosnike, da bi nova rezolucija mogla potaknuti druge zemlje da vojnicima i novcima pomognu stabilizaciji i obnovi Iraka.

Rezolucija bi mogla uroditi i novom ulogom UN-a koji bi sudjelovao u nadzoru izbora nove privremene vlade.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo utrti put za međunarodno prihvaćanje nove vlade i dobiti blagoslov za njezinu legitimnost. Ne možemo si priuštiti da vlada doživi neuspjeh i dopustiti da međunarodna zajednica kasnije kaže da je ne priznaje", navodi list visokog američkog dužnosnika.

Rezolucijom bi UN također priznao iračke vlasti i time osigurao izlaznu strategiju Sjedinjenim Državama, koje teško mogu otići iz Iraka i ostaviti u zemlji održivu vladu bez neke vrsti odobrenja UN-a, rekao je drugi dužnosnik.

Washington Post navodi kako će Sjedinjene Države s novom rezolucijom čekati dok vijeće za privremenu upravu Iraka prema zahtjevu Vijeća sigurnosti UN-a do 15. prosinca ne dade rokove za prijelaz na privremenu vlast, što se može dogoditi i ranije s obzirom na zamah koji je uzeo proces prijenosa vlasti na Iračane.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara