SAD čeka težak i odlučujući tjedan: "Ovo će biti Pearl Harbor, 9/11"

SAD čeka težak i odlučujući tjedan: "Ovo će biti Pearl Harbor, 9/11"
Foto: HINA

SJEDINJENE Države ulaze u jedan od najkritičnijih tjedana od izbijanja krize zbog pojave novog koronavirusa s dramatičnim skokom broja smrtnih slučajeva u New Yorku, Michiganu i Louisiani, dok neki guverneri traže nacionalnu odluku o ostanku u kućama.

New York je s 40 posto svih smrtnih slučajeva u SAD-u najteže pogođena savezna država covidom-19.

Država New York je izvijestila da su u posljednja 24 sata od zaraze koronavirusom umrle 594 osobe, a da je novih slučajeva zaraze 8327. Time je broj umrlih došao na 4159, a zaraženih na 122.000 slučajeva, rekao je guverner New Yorka Andrew Cuomo u nedjelju.

No rekao je i da ima nekih dobrih vijesti s obzirom na to da je broj ljudi otpuštenih iz bolnica tri putra veći od broja novih hospitaliziranih, što smanjuje pritisak na zdravstveni sustav.

Cuomo je postao vodeći nacionalni glas u pandemiji koronavirusa jer je u njegovoj državi više od trećine slučajeva zabilježenih u SAD-u. 

Svjetlo na kraju tunela

Tijela žrtava covida-19, bolesti koju uzrokuje koronavirus, nagomilana su u narančastim vrećama u improviziranoj mrtvačnici izvan medicinskog centra Wyckoff Heights u Brooklynu, po fotografijama poslanim agenciji Reuters.

Čelnik javnih zdravstvenih službi SAD-a Jerome Adams za televizijski kanal Fox News u nedjelju je rekao da dolaze teška vremena, ali da je "svjetlo na kraju tunela ako svatko u idućih 30 dana odradi svoj dio".

"Ovo će, iskreno, biti najteži i najtužniji tjedan u životu većine Amerikanaca. To će biti naš Pearl Harbour, naš 9/11, samo što neće biti lokaliziran", rekao je. "To će se događati po cijeloj zemlji i želim da to Amerikanci razumiju."

Znatniji rast broja umrlih počinju bilježiti države Pennsylvania, Colorado i distrikt Washington. Posebna skupina Bijele kuće za koronavirus upozorila je da nije vrijeme za odlazak u prodavaonice i druga javna mjesta.

Većina država naredila je građanima da ostanu u svojim domovima osim radi najnužnijih potreba kako bi se usporilo širenje virusa u SAD-u gdje je, po podacima Reutersa, zabilježeno 313.000 pozitivnih na koronavirus, a 8500 osoba je umrlo od zaraze. 

Nekoliko crkvi održalo je, međutim, u nedjelju na Cvjetnicu velika okupljanja povodom početka svetog tjedna u kršćanstvu. 

Louisiana postala žarište

"Prkosimo propisima jer je Božja zapovijed širiti Evanđelje", rekao je Tony Spell, pastor pentekostalne crkve Life Tabernacle u predgrađu Baton Rougea u Louisiani. On krši mjeru države da se zabranjuju masovna okupljanja i već je optužen za šest prekršaja.

Louisiana je postala jedno od žarišta virusa, a u subotu je prijavila porast broja umrlih od covida-19 na 409 i više od 12.000 slučajeva zaraze. 

Guverner John Bel je televiziji CNN u nedjelju rekao da bi u državi moglo do četvrtka ponestati respiratora.

Medicinski stručnjaci Bijele kuće predviđaju da bi u pandemiji moglo umrijeti između 100.000 i 240.000 ljudi, čak i uz poštivanje mjera ostanka kod kuće.

"Bližimo se vremenu koje će biti grozno", kazao je predsjednik SAD-a Donald Trump u subotu. 

"Virus će, ako druge države ne uvedu stroge mjere, naprosto nastaviti cirkulirati", ustvrdio je guverner države Washington Jay Inslee, demokrat čija je država zabilježila prvi slučaj covida-19, ali je od tada nakon ranih akcija zatvaranja i ograničenja aktivnosti uspjela poravnati krivulju rasta slučajeva. 

"Bilo bi dobro imati nacionalni nalog da se ostane u kućama", rekao je za televiziju NBC. "Čak i ako država Washington to u potpunosti riješi, a neka druga država ne, može se vratiti za dva mjeseca preko naših granica."

Republikanski guverner Arkansasa Asa Hutchinson, međutim, ustraje u odbijanju uvođenja ograničenja u svojoj državi tvrdeći da se stanje pozorno prati te da njegov "ciljani pristup" ipak usporava širenje virusa. "Učinit ćemo više kada bude trebalo", rekao je za NBC.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara