SAD i Britanija podnijele UN-u novi nacrt rezolucije o Iraku

SJEDINJENE DRŽAVE i Velika Britanija podnijele su u ponedjeljak članicama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda novi nacrt rezolucije o Iraku u kojem se predviđa uska koordinacija između multinacionalnih snaga koje predvodi SAD i privremene iračke vlade.

Sjedinjene Države i Britanija žele da Vijeće sigurnosti u utorak glasuje o četvrtoj inačici nacrta rezolucije.

Revidirani nacrt rezolucije predviđa "važnost pristanka suverene iračke vlade na nazočnost multinacionalnih snaga i uske koordinacije između multinacionalnih snaga i vlade".

Rezolucija treba podržati novu iračku privremenu vladu koja preuzima vlast 30. lipnja i odobriti multinacionalne snage predvođene SAD-om u Iraku.

U novom tekstu se ne predviđa da iračka vlada može staviti veto na veće operacije multinacionalnih snaga kako to traže Francuska i Njemačka.

Nacrt rezolucije kaže da će multinacionalne snage imati ovlasti poduzeti sve neophodne mjere da pridonesu održavanju sigurnosti i stabilnosti u Iraku, ali da će djelovati prema dogovoru izrečenom u pismima novog iračkog premijera Iyada Allawia i američkog državnog tajnika Colina Powella koja su u rezoluciju uključena kao aneksi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pisma upućena Vijeću sigurnosti obećavaju da će se američki zapovjednik multinacionalnih snaga i irački čelnici u okviru novog nacionalnog odbora za sigurnost konzultirati i koordinirati "temeljna sigurnosna i politička pitanja uključujući politiku u osjetljivim ofenzivnim operacijama".

Allawi u svojem pismu Vijeću sigurnosti nije izričito tražio pravo Iraka da stavi veto na operacije multinacionalnih snaga.

On je rekao da će njegova vlada imati kontrolu nad oružanim snagama Iraka i raditi partnerski s multinacionalnim snagama kako bi koordinirala zajedničke vojne operacije i sigurnosnu politiku.

Najnoviji nacrt rezolucije daje iračkoj privremenoj vladi pravo da naredi multinacionalnim snagama da napuste Irak i predviđa da njihov mandat prestaje u siječnju 2006. kada bi vlast trebala preuzeti nova na izborima izabrana iračka vlada.

Nacrt je potvrdio pravo Iračana da slobodno određuju svoju političku budućnost i imaju punu kotrolu nad financijskim i prirodnim resursima zemlje.

(Hina) xsl yzt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara