SAD i Britanija prozvali Kinu u UN-u zbog Hong Konga, ruski diplomat napao SAD

SAD i Britanija prozvali Kinu u UN-u zbog Hong Konga, ruski diplomat napao SAD
Foto: EPA

SAD i Velika Britanija u petak su u Vijeću sigurnosti UN-a iznijeli zabrinutost zbog najave Kine o uvođenju novog zakona o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong, a Kina je uzvratila da je bilo kakvo miješanje u njezine unutarnje stvari osuđeno na propast.

Petnaesteročlano Vijeće neformalno je raspravljalo o Hong Kongu na zatvorenom virtualnom sastanku nakon što se Kina dan ranije oglušila na poziv SAD-a za otvorenim formalnim sastankom, tvrdeći da se ne radi o pitanju međunarodnog mira i sigurnosti.

Kinezi SAD-u i Britaniji: Gledajte svoja posla

"Hoćemo li zauzeti časno stajalište kako bismo branili ljudska prava i dostojanstveni način života koji uživaju i zaslužuju milijuni građana Hong Konga (...) ili ćemo dopustiti kineskoj komunističkoj partiji da krši međunarodni zakon i silom nameće svoju volju ljudima Hong Konga?" pitala je američka veleposlanica u UN-u Kelly Craft.

"Taj zakon bi mogao ograničiti slobode za koje se Kina obvezala da će ih štititi kao dio međunarodnog zakona. Vrlo smo zabrinuti da će samo dodatno pojačati postojeće podjele u Hong Kongu", kazao je britanski veleposlanik u UN-u Jonathan Allen.

Kina i Rusija su smjesta odgovorile kritikama na račun SAD-a zbog prekomjerne upotrebe sile protiv crnaca.

Kineski veleposlanik u UN-u Zhang Jun kazao je da bi SAD i Velika Britanija "trebali gledati svoje poslove".

"Svaki pokušaj korištenja Hong Konga za miješanja u unutarnje stvari Kine osuđen je na propast", izjavio je Zhang nakon sastanka.

Ruski diplomat: Zašto SAD negira pravo Kini da uspostavi red i mir u Hong Kongu?

Nakon rasprave u Vijeću zamjenik ruskog veleposlanika u UN-u Dimitrij Polianskij na Twitteru se zapitao "zašto SAD negira pravo Kini da uspostavi red i mir u Hong Kongu kada brutalno rastjeruje prosvjednike kod kuće".

Kineski parlament usvojio je u četvrtak gotovo jednoglasno spornu odredbu o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu, donesenu u reakciji kineske strane na prošlogodišnje velike prosvjede i nasilje koje je uslijedilo u toj bivšoj britanskoj koloniji.

Radi se o uredbi koja daje mandat stalnom odboru kineskog parlamenta za izradu zakona koji će biti uključen u mini-ustav Hong Konga, uz istodobno zaobilaženje glasanja lokalnog Zakonodavnog vijeća Hong Konga.

Trump potvrdio da SAD ukida poseban odnos s Hong Kongom

Konačni tekst zakona protiv "secesije, subverzije, terorizma i stranog uplitanja" trebao bi biti donesen u lipnju, a usvajanje zakona se očekuje prije rujna.

Više zapadnih zemalja, uključujući Veliku Britaniju, SAD, Australiju, Japan i Kanadu izrazile su zabrinutost da će novi zakon "smanjiti slobode ljudi koji žive u Hong Kongu te posljedično dramatično ograničiti autonomiju Hong Konga i njegov sustav koji ga je i činio tako prosperitetnim".

Trump je u petak na konferenciji za medije u Bijeloj kući potvrdio da je svojoj administraciji dao nalog da zbog kineske namjere donošenja tog zakona započne postupak ukidanja posebnog odnosa prema Hong Kongu. 

"Kina je prekršila svoju riječ glede autonomije Hong Konga", rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara