SAD ipak Karadžiću obećale slobodu i financiranje njegovog skrivanja?

SAD ipak Karadžiću obećale slobodu i financiranje njegovog skrivanja?

AKO JE vjerovati dokumentu kojega je ekskluzivno objavio srpski list Kurir, Radovan Karadžić ipak nije pred Haškim sudom lagao o svom dogovoru s bivšim pomoćnikom američkog državnog tajnika Richardom Holbrookeom - SAD su bivšem predsjedniku Republike Srpske uistinu ponudile zaštitu ukoliko se makne s političke scene.

> Karadžić o haškom pritvoru: Bio sam i na gorim mjestima

> Literarni haški trio: Shakespeare, Dostojevski i Karadžić

> Holbrooke: Od svih zlih ljudi s Balkana, Karadžić je najgori

Sporazum, koji je stupio na snagu 1996. godine, potpisali su i Karadžić i Holbrooke, a njime SAD haškom bjeguncu jamče slobodu. Kurir navodi kako se sporazum sastoji od tri odlomka i kako u odlomku "Obaveze", koji je stupio na snagu nakon isteka roka od 90 dana od dana potpisivanja, stoji kako se Karadžić obvezuje da će podnijeti neopozivu ostavku na sve državne i stranačke funkcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do trenutka ostavke Radovan Karadžić neće donositi stranačke ili državne odluke niti utjecati na druge da ih donose, ukoliko se one odnose na sljedeća pitanja: ratne operacije na teritoriju BiH, dislociranje civilnog stanovništva, međunarodni vojni i sigurnosni ugovori, imenovanje državnih, stranačkih, regionalnih i lokalnih dužnosnika te dislociranje financijskih sredstava“, stoji u prvom dijelu sporazuma.

Novac, kuća i osiguranje u zamjenu za odlazak s političke scene

U nastavku stoji kako američka vlada na sebe preuzima obavezu Karadžićeva osiguranja, financiranja i smještaja te obvezu da neće ni na koji način utjecati na dužnosnike i rukovodstvo Karadžićeve stranke SDS.

"Vlada SAD-a stavlja na raspolaganje Radovanu Karadžiću sumu od 600.000 dolara, u lokalnoj valuti. Vlada SAD-a stavlja na raspolaganje Karadžiću rezidencijalni objekt na lokaciji koja je prethodno ugovorena. Vlada SAD-a stavlja na raspolaganje Karadžiću fizičko osiguranje od najmanje šest ljudi", stoji u ugovoru kojega je objavio Kurir.

Za kraj se navodi kako će se Karadžićevo ugrožavanje sporazuma tretirati kao "ozbiljno narušavanje neformalnog sporazuma" te će biti sankcionirano, dok se ugovor može raskinuti i "sporazumno ili na inicijativu vlade SAD-a".

I.M.
Foto: Kurir / AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara