SAD izbacio Tursku iz programa F-35 zbog kupnje ruskih raketa

SAD izbacio Tursku iz programa F-35 zbog kupnje ruskih raketa
Foto: EPA

SJEDINJENE Države jučer su objavile vijest o izbacivanju Turske iz programa F-35, u potezu koji je bio očekivan nakon što je Ankara prošli tjedan kupila napredni ruski raketni sustav obrane. 

Prvi dijelovi zračnog obrambenog sustava S-400 poletjeli su iz Moskve u vojnu bazu Murted sjeverozapadno od Ankare prošli tjedan, što je Washington mjesecima nastojao spriječiti, javlja Reuters.   

Odlučnost u suspendiranju Turske 

"SAD i drugi partneri u programu F-35 složni su u odluci da suspendiraju Tursku i službeno je uklone iz programa", izjavila je podtajnica američkog ministarstva obrane za nabavku i održivost Ellen Lord. 

Tursko ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je da nije riječ o pravednom potezu te da bi mogao utjecati na odnose dviju zemalja. 

Lord je izjavila da će uklanjanje lanca naprednih mlažnjaka stajati SAD između 500 i 600 milijuna dolara te da će Turska biti na velikom gubitku s obzirom na to da je SAD uložio 9 milijardi dolara kao vojnu pomoć Turskoj u sklopu programa. 

"F-35 ne može postojati zajedno uz ruski raketni sustav koji će uvelike koristiti svoju priliku da uči o naprednosti NATO-ove vojne tehnologije", stoji u izjavi Bijele kuće. 

Mlažnjaci F-35 ubrajaju se u najsofisticiranije oružje tog tipa koje SAD i njegovi saveznici u NATO-u imaju. 

Washington je izrazio zabrinutost zbog turske nabavke ruskog S-400 sustava tvrdeći da će Rusija doći preblizu stjecanju informacija o NATO-ovom zračnom sustavu obrane. 

Zategnuti odnosi 

Tursko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je Washington "da ispravi pogrešku koja bi mogla nanijeti nepopravljivu štetu odnosima između dviju zemalja". 

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je zabrinutost zbog izbacivanja Turske iz programa F-35, istodobno ističući da ruski sustav S-400 neće moći biti integriran u postojeće NATO-ove sustave koje Turska ima na raspolaganju. 

Odnosi Turske i SAD-a već su dulje zategnuti zbog američke podrške kurdskim snagama u Siriji koje Turska vidi kao neprijatelje. 

Pentagon je iz tog razloga već imao planove o izbacivanju Turske iz programa, što je pokazao i slanjem turskih pilota kući. 

Turska će ostati bez 100 F-35 mlažnjaka koje je bila odlučila kupiti.

SAD već ima planove o prodaji mlažnjaka u pet drugih država, uključujući Rumunjsku, Grčku i Poljsku, s ciljem jačanja saveznika na istočnim granicama NATO-a.

Podtajnik američkog ministarstva obrane za politiku David Trachtenberg izjavio je: "Naše strateško partnerstvo s Turskom ostaje na snazi. Ovo je poseban odgovor na posebnu akciju."  

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara