SAD, Kina i Rusija protiv UN-ove rezolucije o silovanju kao sredstvu rata

SAD, Kina i Rusija protiv UN-ove rezolucije o silovanju kao sredstvu rata
Foto: EPA

NJEMAČKI prijedlog rezolucije Ujedinjenih naroda usmjeren na borbu protiv silovanja kao ratne taktike naišao je na protivljenje Sjedinjenih Američkih Država, Rusije i Kine.

SAD se protivi rezoluciji te je zaprijetio kako će iskoristiti svoje pravo veta zbog jezika korištenog u vezi reproduktivnog zdravlja.

Kina i Rusija također su se usprotivile te su pripremile vlastitu alternativnu verziju, tvrde diplomati.

Diplomati nisu sigurni očekuje li se glasanje o bilo kojem tekstu rezolucije s obzirom na to da se ušlo u cjelodnevnu raspravu o seksualnom nasilju u sukobima.

"Izrazito potreban korak"

Francuski ambasador Francois Delattre rekao je kako je to "bitka" koju je htio dobiti te je podržao njemački prijedlog.

"Ako vjerujemo u vrijednosti UN-a, vjerujemo i u vrijednosti prava žena, ovo je stvarna borba i neka stajališta jednostavno ne razumijemo", rekao je Delattre referirajući se na protivljenje rezoluciji.

Izaslanik Južnoafričke Republike Jerry Matthews Matjila novinarima je rekao kako je Vijeće "podijeljeno" te kako bi ovo bio "vrlo tužan dan" kada se ne bi postigao dogovor oko nacrta rezolucije o pravima žena.

"Nadvio se taman oblak nad Vijeće sigurnosti oko problema o kojem bismo se trebali svi složiti, nažalost je politika takva", rekao je Matjila.

U ponedjeljak su njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas i hollywoodska glumica Angelina Jolie, u zajedničkom tekstu objavljenom u Washington Postu, pozvali na dodatnu akciju u kažnjavanju onih koji koriste silovanje kao sredstvo rata, kao i na podršku preživjelim žrtvama seksualnog nasilja.

Rezolucija je "izrazito potreban korak prema okončanju nekažnjavanja zločina seksualnog nasilja u sukobima", napisali su Jolie i Maas.

"Ona bi poslala važnu poruku onima koji pokušaju odbaciti ljudska prava: Ne uzimamo napredak zdravo za gotovo. Borit ćemo se da ga održimo."

Implicitna podrška pobačaju

SAD se ranije protivio jeziku korištenom o ženskom seksualnom zdravlju u UN-u, tvrdeći kako su takvi izrazi implicitna podrška pobačaju.

Specijalna predstavnica UN-a za seksualno nasilje u konfliktima Pramila Patten izjavila je za list The Guardian kako je tekst "oslabljen" nakon uklanjanja formalnog mehanizma za praćenje.

Patten je u utorak u komentarima pred Vijećem naglasila kako potreba da se onima koji su preživjeli seksualno napastovanje u ratu osiguraju sveobuhvatne službe, uključujući seksualno i reproduktivno zdravlje, "ne može biti akutnija".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara