SAD: Koalicijske snage u Iraku suglasne - nema više ustupaka prema otmičarima

ČLANICE vojne koalicije u Iraku, predvođene SAD-om, zarekle su se da više neće činiti ustupke prema otmičarima, kao što je onaj kada su Filipini nedavno udovoljili zahtjevu otmičara njihova državljanina i povukli svoju vojsku iz Iraka, stoji u izjavi koju je u srijedu objavio State Department.

U naporima da održe zajedinčku frontu protiv vala otmica, SAD su objavile političku izjavu u kojoj se kaže da je podupiru sve članice koalicije, a kojom se otmičarima poručuje da se više neće udovoljavati njihovim terorističkim zahtjevima.

"Razumijemo da će ustupci teroristima samo dovesti u opasnost sve pripadnike međunarodnih snaga, kao i ostale države koje sudjeluju u obnovi Iraka i humanitarnoj potpori", stoji u izjavi.

SAD se ove godine suočavaju s erozijom koalicije, dok irački pobunjenici testiraju volju koalicije da zadrži svoje vojnike u Iraku otimajući njihove državljane i pogubljujući ih odsjecanjem glava.

"Izjava je jedan od načina kojim možemo ohrabriti našu misiju, uvjeravajući one koji uzimaju taoce da time ništa neće dobiti", izjavio je novinarima glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, poruka otmičarima može ostati nijema jer koalicijske snage nisu objavile zajedničku izjavu ili zatražile jaču pažnju medija. Boucher stoga najavljuje politiku dnevnih brifinga za novinare na kojima će i druge članice koalicije moći izraziti svoje stavove.

Militantna skupina, koja tvrdi da je povezana s al-Qaidom, zaprijetila je Italiji da će, ne povuče li Rim oko 2.700 talijanskih vojnika iz Iraka do 15. kolovoza, biti izložena terorističkim napadima.

"Situacija je i ostat će vrlo ozbiljna", izjavio je neimenovani sigurnosni izvor u Rimu.

(Hina) xtr ytr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara