SAD KORISTI HRANU KAO SREDSTVO PRITISKA NA SJ. KOREJU - LIST

Sjedinjene Države koriste glad kao sredstvo pritiska na Sjevernu Koreju da napusti svoj program razvitka nuklearnog oružja, piše u nedjelju The Washington Post.

´Sjedinjene Države su isporučile posljednju količinu žita Sjevernoj Koreji 10. prosinca i nametnule stroge uvjete za nastavak pomoći u hrani, što navodi analitičare na zaključak da Washington koristi glad kao oružje u suočavanju sa Sjevernom Korejom zbog nuklearnog oružja´, piše list.

SAD tvrdi da nije obustavio pomoć nego da jednostavno traži račun o tome kako se ta pomoć upotrebljava, te da nema nikakave promjene u američkom stajalištu da se humanitarna pomoć ne rabi u političke svrhe. Sjedinjene Države navode kako će nastaviti pomoć, ako Sjeverna Koreja dopusti pristup međunarodnim promatračima kako bi utvrdili da se hrana daje gladnim civilima, a ne vojsci.

Sjedinjene Države su dale više od polovice žita u okviru međunarodne pomoći koja je pomogla Sjevernoj Koreji da se izvuče iz gladi i prošle godine nahrani 6 od svojih 22 milijuna stanovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Mnogi analitičari u Aziji, međutim, vide to samo kao političko pokriće, napominjući da je pomoć prestala upravo kada su Sjedinjene Države odlučile pritisnuti Sjevernu Koreju da obustavi svoj nuklearni program.

Sjedinjene Države su osigurale više od 250 tisuća tona od ukupno 400 tisuća tona žita međunarodne pomoći prošle godine.

The Washington Post navodi procjene da bi, ako američka pomoć ne nastavi stizati, najmanje 300 do 400 tisuća stanovnika Sjeverne Koreje moglo umrijeti od gladi.

Prema nekim procjenama, sredinom 1990.-tih je od gladi u Sjevernoj Koreji umrlo 2 milijuna ljudi, nakon čega je pokrenut golem međunarodni program pomoći koji su predvodile Sjedinjene Države preko UN-ovog Svjetskog programa za hranu, uz pomoć Južne Koreje, Japana, Kine i Europske Unije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara