SAD kritizira UN-ovo izvješće o ubojstvu moćnog iranskog generala

SAD kritizira UN-ovo izvješće o ubojstvu moćnog iranskog generala
Foto: EPA

SJEDINJENE Američke Države su u srijedu oštro kritizirale izvješće UN-ove stručnjakinje u kojemu se ocjenjuje da je ubojstvo iranskog generala Kasema Sulejmanija u američkom napadu u siječnju u Iraku bilo proizvoljno i nezakonito.

Nazvali izvješće tendencioznim i odurnim

"Potrebno je stanovito intelektualno nepoštenje da se objavi izvješće u kojemu se osuđuje SAD zbog toga što je djelovao u zakonitoj obrani, prešućujući istodobno dobro poznatu prošlost generala Sulejmanija, jednog od najgorih međunarodnih terorista", rekla je glasnogovornica američke diplomacije Morgan Ortagus.

"Ovo tendenciozno i odurno izvješće potkopava ljudska prava abolirajući teroriste i još jednom pokazuje da je SAD s pravom napustio" UN-ovo Vijeće za ljudska prava, dodala je.

U izvješću koje je UN u utorak poslao medijima, Agnes Callamard, posebna izvjestiteljica o izvansudskim pogubljenjima, bilo prijekim sudom bilo proizvoljnim likvidacijama, zaključuje da je "postupanje SAD-a bilo nezakonito jer nije postojala neposredna opasnost za život", čime se krši UN-ova Povelja. 

"SAD odgovoran za Sulejmanijevo ubojstvo"

"S obzirom na dokaze koje je SAD dosad pružio, napad na generala Sulejmanija i pogibija ljudi u njegovoj pratnji jesu proizvoljno ubojstvo za koje je SAD odgovoran po međunarodnom humanitarnom pravu ", ističe Callamard u svom izvješću.

Stručnjakinja koja ima mandat UN-ova Vijeća za ljudska prava, ali ne nastupa u ime Ujedinjenih naroda, treba u četvrtak podnijeti izvješće u tom UN-ovu tijelu iz kojeg je SAD izašao 2018.

Tvorac iranske bliskoistočne strategije, moćni general Sulejmani, zapovjednik iranskih Čuvara revolucije zaduženih za vanjske operacije Islamske Republike, ubijen je 3. siječnja u američkom zračnom napadu ispred međunarodne zračne luke u Bagdadu, zajedno sa svojim zamjenikom, Iračaninom Abu Mehdijem al Muhandisom, vođom proiranske paravojske u toj zemlji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara