SAD: Liječnici svake godine "zaborave" instrumente u 1.500 pacijenata

LIJEČNICI pogreškom ostave metalne štipaljke, zavoje i druge instrumente u približno 1.500 američkih pacijenata svake godine, pokazalo je dosad najveće istraživanje ovog problema.

Pogreške se najčešće događaju zbog umora liječnika, ali i zbog stresa uvjetovanog hitnošću operacija ili komplikacijama koje se pojave na operacijskom stolu, pokazalo je istraživanje.

Najčešće se takve ´pogreške´ događaju kod pretilih pacijenata, jednostavno zato što u njihovu tijelu ima više prostora da se instrumenti ´izgube´.

Znanstvenici i brojni drugi stručnjaci slažu se da broj takvih pogrešaka nije velik ako se usporedi s brojem od oko 28 milijuna operacija koliko ih se godišnje obavi u SAD-u.

´Ali nitko ne tvrdi da su takve pogreške prihvatljive´, ističe dr. Donald Berwick, predsjednik Instituta za poboljšanje zdravstvene skrbi u Bostonu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje su proveli stručnjaci iz Bostona, a rezultate je objavio ´New England Journal of Medicine´.

Znanstvenici su pregledali medicinsku dokumentaciju oko 800.000 operacija obavljenih tijekom 16 godina u američkoj saveznoj državi Massachusetts. Izbrojili su 61 zaboravljeni instrument u 54 pacijenta. Prema tim su podacima procijenili da se godišnje na razini SAD-a takve ´pogreške´ pojavljuju u 1.500 slučajeva. Država Massachusetts zbog tih je pogrešaka isplatila oko 3 milijuna dolara odštete.

Instrumenti koje doktori najčešće ´zaboravljaju´ u pacijentima većinom su zavoji, ali pronađene su i metalne štipaljke i elektrode.

Većina pacijenata morala se podvrgnuti dodatnoj operaciji kako bi im bili izvađeni ´zaboravljeni´ instrumenti. Neki pacijenti uopće nisu znali da im se u tijelu nalaze nepoželjni predmeti, koji su obično otkriveni slučajno prilikom drugih operacija.

Bostonski znanstvenici predlažu da se nakon operacija pacijenti podvrgnu dodatnim rendgenskim snimanjima kako bi se eventualne pogreške odmah otkrile.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara