SAD nastoji do zadanog roka ishoditi sporazume o ICC-u

SJEDINJENE Države nastoje potpisati bilateralne sporazume sa što više zemalja o imunitetu američkih građana pred Međunarodnim kaznenim sudom (ICC) dok se bliži rok nakon kojega bi mogle ukinuti vojnu pomoć onima koje ga ne potpišu, rekao je u četvrtak glasnogovornik State Departmenta.

Sjedinjene Države su do sada potpisale bilateralne sporazume o neizručivanju Amerikanaca ICC-u s 37 zemalja. SAD nije članica Suda i strahuje od mogućnosti da se Sud iskoristi za politički motivirane progone američkih građana.

Zemlje, koje do 1. srpnja ne potpišu sporazum, mogle bi, prema Zakonu o zaštiti pripadnika američkih oružanih snaga (ASPA), izgubiti američku vojnu pomoć.

"To je rok, i mi ljude upoznajemo s tim američkim zakonom i nastojimo raditi sa što je moguće više vlada i dobiti što je moguće više sporazuma", rekao je glasnogovornik Richard Boucher novinarima.

"Sjedinjene Države pregovaraju sa zemljama za koje su zainteresirane da potpišu sporazum članka 98 i željeli bi to obaviti sa što je moguće više zemalja," rekao je on.

Od posljedica Zakona su izuzete zemlje NATO-a, američki saveznici i Tajvan.

Američki predsjednik se također može odreći prava primjene posljedica ovoga zakona ako ocijeni da je to u američkom nacionalnom interesu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boucher je rekao da treba pričekati 1. srpnja kako bi se vidjelo koje su zemlje potpisale, a koje nisu kao i na koje će zemlje biti primijenjena mogućnost da budu izuzete od posljedica zabrane vojne pomoći i od kojih.

Sjedinjene Države su u četvrtak zabilježile pobjedu u svom odbijanju nadležnosti ICC-a nad Amerikancima nakon što je Vijeće sigurnosti odobrilo produljenje imuniteta američkih državljana od progona Suda.

Vijeće je s 12 glasova za i tri suzdržana (Njemačka, Francuska i Sirija) odobrilo produljenje na još 12 mjeseci imuniteta UN-ovih mirovnjaka od mogućeg progona ICC-a.

"Mi poštujemo prava onih zemalja koje su članice Suda, ali ne želimo potkopati mirovnjake onih zemalja koje to nisu i pravno ih ugroziti", rekao je Boucher komentirajući odluku Vijeća sigurnosti.

Vijeće sigurnosti je prije godinu dana s 15-0 izglasovalo rezoluciju 1422 kojom se daje imunitete UN-ovim mirovnjacima nakon što su Sjedinjene Države zaprijetile da će vetom blokirati sve UN-ove mirovne operacije. Rezolucija 1422 odobrena je 12. srpnja 2002. na godinu dana uz mogućnost produljenja i ovoga ju je tjedna trebalo obnoviti.

(Hina) sl rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara