SAD NEĆE ´PREURANJENO SUDITI´ O IRAČKOJ DEKLARACIJI O NAORUŽANJU

Američki State Department priopćio je u petak da će Washington dovoljno vremena proučavati deklaraciju koju Irak ovog vikenda treba predati o svojim programima oružja za masovno uništenje, te da neće ´donositi preuranjene osude´ o njezinog sadržaja.

´Kada u nedjelju dobijemo kopiju deklaracije analizirat ćemo ju, kao i inspektori i ne treba očekivati preuranjene osude´, rekao je glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher na svojoj dnevnoj konferenciji za tisak.

´Najvažnije je da li izvješće otkriva programe, da li iznosi imena, identificira objekte´, dodao je glasnogovornik američkog ministarstva vanjskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Boucher je također pobio iračke izjave prema kojima Bagdad ne posjeduje nikakvo oružje, ni bakteriološke, kemijske ili nuklearne programe koje traže UN-ovi inspektori.

Irački dužnosnici najavili su da će izvješće biti ´vrlo opsežno´ a katarska TV-mreža Al-Jazeera tvrdi, pozivajući se na iračke izvore, da će imati više od 24.000 stranica.

Izvješće bi trebalo u subotu u 08:00 sati, po lokalnom vremenu, biti uručeno inspektorima UN-a u Bagdadu, koji će po odluci Vijeća sigurnosti, prvo samo pregledati izvješće prije nego njegove kopiju dobiju članice Vijeća.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara