SAD osudio napad na vojnu paradu u Iranu pa napao iranske vlasti

SAD osudio napad na vojnu paradu u Iranu pa napao iranske vlasti

AMERIČKA veleposlanica u UN-u Nikki Haley osudila je napad na iransku vojnu povorku u kojem je poginulo 29 osoba rekavši da Sjedinjene Države osuđuju sve terorističke napade, a osude su izrekle i tri arapske monarhije u Perzijskom zaljevu, Katar, Kuvajt i Oman. 

"Sjedinjene Države osuđuju svaki teroristički napad, bilo gdje da je izveden", rekla je Haley na kanalu CNN u prvoj američkoj reakciji na napad.

Teheran je za taj napad optužio jednu malenu državu iz Perzijskog zaljeva.

"Sjedinjene Države podržavaju sve te male plaćeničke zemlje. Amerikanci ih ohrabruju", rekao je iranski predsjednik Hasan Rohani prije leta u New York na godišnju Opću skupštinu Ujedinjenih naroda.

Haley je odgovorila da misli da bi Rohani trebao razmotriti situaciju u svojoj zemlji u kojoj Iranci prosvjeduju protiv njega. Dodala je da sav novac u Iranu odlazi za njegovu vojsku.

"On već dugo ugnjetava svoj narod", zaključila je Haley.    

Sjedinjene Države su se u svibnju povukle iz sporazuma postignutog 2015. o iranskom nuklearnom programu i uvele sankcije Iranu kako bi "maksimalno pritisnule (iranske vlasti) da prekinu destabilizirajuće aktivnosti na Bliskom istoku".

Poginulo je 29 osoba

Prema službenim podacima, specijalni vod od četvorice muškaraca u subotu je pucao na okupljene na vojnoj paradi u Ahvazu i ubio 29 osoba. 

Katar, Kuvajt i Oman, tri arapske monarhije u Zaljevu, odvojeno su u nedjelju osudili teroristički napad u Iranu.

Pobunjenički pokret Huti u Jemenu izrazio je solidarnost s vladom Teherana.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein nisu odmah reagirali na napad.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara