SAD pohvalio Sjevernu Koreju, kažu da su spremni odmah nastaviti pregovore

SAD pohvalio Sjevernu Koreju, kažu da su spremni odmah nastaviti pregovore
Foto: EPA

SJEDINJENE Države su danas pohvalile "veliko zalaganje" Sjeverne Koreje na međukorejskom susretu na vrhu u Pjongjangu i rekle da su spremne "odmah" nastaviti pregovore radi "brze denuklearizacije" koja se treba završiti "do siječnja 2021.".

Američki državni tajnik Mike Pompeo je u priopćenju naveo da je "jutros" pozvao sjevernokorejskog kolegu Ri Yong-hoa da se "sljedećeg tjedna sastanu u New Yorku", u prigodi godišnje UN-ove Opće skupštine.

"Sjedinjene Države čestitaju predsjedniku Moon Jae-inu i predsjedniku Kim Jong-unu na pozitivnom ishodu njihova susreta na vrhu u Pjongjangu", rekao je, izrazivši zadovoljstvo činjenicom da su čelnici dviju Koreja "potvrdili" svoju opredijeljenost za "potpunu denuklearizaciju Korejskog poluotoka".

"Brzu denuklearizaciju Sjeverne Koreje treba dovršiti do siječnja 2021. ili do kraja mandata Donalda Trumpa u Bijeloj kući", ocijenio je Pompeo rekavši da sjevernokorejski čelnik prihvaća taj vremenski okvir.

Posebno je pohvalio sjevernokorejsku odluku o "već objavljenom potpunom zatvaranju postrojenja Tongchang-ri" na kojemu se ispituju raketni motori "u nazočnosti američkih međunarodnih inspektora" i prijedlog o "trajnom zatvaranju svih postrojenja u Yongbyonu u nazočnosti američkih inspektora i Međunarodne agencije za atomsku energiju".

Kim Jong-un je rekao da je spreman zatvoriti taj nuklearni kompleks, ali uz uvjet da Washington provede "odgovarajuće mjere" koje Mike Pompeo ne spominje u svom priopćenju.

"Na temelju velikog zalaganja", što je pomak "prema konačnoj denuklearizaciji koja se u cijelosti može provjeriti" i koju želi SAD, potonji je "spreman odmah nastaviti pregovore radi promjene odnosa dviju zemalja'', rekao je čelnik američke diplomacije.

Pregovori su bili na mrtvoj točki nakon povijesnog summita Donalda Trumpa i Kim Jong-una u lipnju, na kojemu je sjevernokorejski čelnik opetovao davno i nejasno obećanje o "potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka", ne rekavši kako će to učiniti ni po kojem vremenskom planu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara