SAD poručio Srbiji i Kosovu da prekinu s provokacijama i nastave pregovore

SAD poručio Srbiji i Kosovu da prekinu s provokacijama i nastave pregovore
Ilustracija: EPA

AMERIČKA administracija pozvala je Srbiju i Kosovo da ''uklone zapreke, izbjegnu provokacije i vrate se pregovorima'', objavio je Glas Amerike (VOA) pozivajući se na pisanu izjavu State Departmenta (SD) nakon potvrde o otkazivanju summita dužnosnika Prištine i Beograda zakazanog za 1. srpnja u Parizu.

Sjedinjene Američke Države nastavljaju podupirati dijalog u kojem posreduje Europska unija, i normaliziranje odnosa Srbije i Kosova, navodi State Department.

Trebali se naći na sastanku u Europi 

Otkazivanje sastanka srpskih i albanskih političkih čelnika koje su francuski predsjednik Emanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel namjeravali okupiti u Parizu poslije nedavnog neuspjelog summita u Berlinu, u petak su za Deutsche Welle potvrdili njemačka vlada i ured francuskog predsjednika.

"Beograd i Priština moraju ukloniti prepreke, izbjeći provokacije i vratiti se pregovorima", navodi State Department i dodaje: “Mi smo spremni saslušati i pomoći objema stranama i Europskoj uniji kao posredniku da pronađu rješenje oko kojeg su svi suglasni.''

Senator Ron Johnson, predsjedajući pododbora za Europu i regionalnu sigurnosnu suradnju u senatskom Odboru za vanjske poslove, u pisanoj izjavi za VOA navodi da je ''razočaran što summit u Parizu možda neće biti održan''.

''Postizanje dogovora čim prije pridonijet će stabilnosti Srbije, Kosova i cijele regije. Nadam se da će se lideri u Beogradu i Prištini uskoro sastati, nastaviti pregovore i nastaviti raditi na postizanju dogovora'', ocijenio je senator Johnson.

"Najbolji način za pomirenje"

Beogradski elektronički mediji prenose u subotu da je Edward Joseph, profesor na Sveučilištu John Hopkins, ocijenio kako je sad pravi trenutak da se SAD ozbiljnije uključi u pregovore Beograda i Prištine, ali da to ne znači i automatsko uključivanje Rusije.

Zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD-a za Europu i Euroaziju Mathew Palmer rekao je nedavno za VOA-u u povodu posjeta Balkanu da je ''SAD partner EU-a u dijalogu (Prištine i Beograda)''. Palmer je tada pozvao Beograd i Prištinu da hitno nastave dijalog, podsjeća VOA.

Prije nego što su stigle vijesti o otkazivanju skupa u Parizu, Maja Kocijančič, glasnogovornica šefice eurodiplomacije Federice Mogherini, poručila je u petak u kosovskim medijima da se Priština i Beograd moraju što prije vratiti za pregovarački stol i postići sveobuhvatni, pravno obvezujući sporazum o punom normaliziranju odnosa.

''To bi bio najbolji način da se cijeloj regiji jamči korist od pomirenja, to je korisno za regionalnu integraciju i ekonomski razvoj'', rekla je Kocijančič za portal Koha.net.

Ona ističe da i države članice EU-a, ali i Sjedinjene Države, pozivaju vladu Kosova da suspendira pristojbe na robu iz Srbije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara