SAD ne želi da Turska pretvori Aju Sofiju u džamiju: To bi bilo ograničavanje

SAD ne želi da Turska pretvori Aju Sofiju u džamiju: To bi bilo ograničavanje
Foto: EPA

AMERIČKI državni tajnik Mike Pompeo pozvao je u srijedu Tursku da ne pretvori bivšu baziliku Aju Sofiju u džamiju, što priželjkuje turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

"Pozivamo turske vlasti da i dalje sačuvaju Aju Sofiju kao muzej, kao ilustraciju njihove posvećenost poštivanju kulturnih tradicija i bogate povijesti koje su oblikovale tursku republiku i da jamče da će ostati otvorena za sve", napisao je Pompeo. 

Tursko državno vijeće će u četvrtak razmatrati zahtjev udruga koje traže pretvaranje bivše bazilike Aje Sofije, koja je sad muzej, u džamiju. 

"Sjedinjene Države smatraju da bi svaka promjena statusa Aje Sofije predstavljala ograničenje nasljeđa te izuzetne građevine", dodao je Pompeo.

Glasnogovornik turskog ministarstva vanjskih poslova Hami Aksoy je rekao da Tursku iznenađuju te izjave i dodao da "nitko nema pravo upozoravajućim tonom govoriti o njihovim suverenim pravima".

Aja Sofija, istanbulska crkva iz VI. stoljeća, upisana je na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Crkvu su izgradili Bizantinci, a Osmansko Carstvo pretvorilo ju je u džamiju, da bi 1935. postala muzej.

Erdogan je prošle godine pretvaranje Aje Sofije u muzej nazvao "velikom pogreškom".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara