SAD predviđa premještanje specijalnih snaga u Španjolsku

SAD razmatra premještanje u španjolsku bazu u Roti, u blizini Cadiza, različitih postrojbi specijalnih snaga trenutno raspoređenih u nekoliko europskih baza, piše španjolski dnevnik El Pais.

To pitanje moglo bi biti predmet rasprave na sastancima koje će španjolski ministar obrane Jose Bono održati ovog tjedna u SAD-u, tijekom prvog posjeta otkad je u Španjolskoj na vlast 2004. godine došla socijalistička vlada, te nakon povlačenja španjolskih snaga iz Iraka. Sastanak se predviđa već u utorak u Washingtonu s američkim ministrom obrane Donaldom Rumsfeldom.

Po pisanju El Paisa, general James Jones, glavni zapovjednik američkih oružanih snaga u Europi, namjerava otvoriti bazu za američke specijalne snage u južnoj Europi, radi "suočavanja s rastućim prijetnjama u istočnoj Europi, na Kavkazu i velikom dijelu Afrike".

Specijalne snage mornarice, kopnene vojske i zračnih snaga, trenutno stacionirane u Italiji, Njemačkoj i V. Britaniji, okupit će se u Roti.

Ta reorganizacija dio je odluke Pentagona da svoje snage u Europi okupi na manjem broju lokacija i smanji ukupan broj baza.

(Hina) xbnš ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara