SAD pregovara o otvaranju baza NATO-a s Rumunjskom i Bugarskom

SJEDINJENE Države počele su u srijedu konzultacije s Rumunjskom i Bugarskom o otvaranju NATO-ovih baza na njihovom teritoriju.

"Ovdje smo, konzultiramo se... kada govorimo o našem preraspoređivanju u Europi, očito mislimo na Rumunjsku", rekao je američki doministar za obranu Douglas Feith.

Feith je u srijedu posjetio i Bugarsku gdje je razgovarao s ministrima vanjskih poslova i obrane.

Američki izaslanik nije rekao gdje ni kada će baze biti uspostavljene, a novi krug pregovora održat će se početkom iduće godine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Washington je ovoga tjedna započeo diplomatsku ofenzivu u desetak europskih glavnih gradova kako bi predstavio novu obrambenu politiku koja bi trebala dovesti do zatvaranja vojnih baza u zapadnoj Europi i potvrditi povećani interes NATO-a za europski istok.

Analitičari ističu da će NATO-ove vojne baze u Bugarskoj i Rumunjskoj Savezu otvoriti put prema Bliskom istoku, a dvjema balkanskim državama donijet će i velike gospodarske koristi.

Prema pisanju rumunjskih medija, ponuđena bi mogla biti baza Kogalniceanu, oko 2.000 kilometara sjeverozapadno od Bagdada, te poligon za vojnu obuku Babadag površine 5.000 hektara, u blizini delte Dunava.

Bugarska je također ponudila nekoliko vojnih lokacija.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara