SAD: Prizivni sud dopustio nastavak suđenja Moussaouiju i traženje smrtne kazne

ZACARIUS MOUSSAOUI, jedina osoba optužena za napade na SAD 11. rujna 2001., ostvario je djelomičnu pobjedu nakon što mu je prizivni sud dao pravo na svjedočenje osoba koje bi ga mogle osloboditi krivnje, ali je djelomičnu pobjedu ostvarila i američka vlada jer se sud odlučio za civilno suđenje i može zatražiti smrtnu kaznu.

Agencije javljaju da je prizivni sud u Richmondu, Virginiji, odlučio u četvrtak da Moussaoui ima pravo na svjedočenje trojice zatočenih pripadnika al-Qaide koji bi ga mogli osloboditi krivnje.

Takva je odluka poraz za tužitelje koji su Moussaouiju odricali takvo pravo.

Moussaouijeva je pobjeda ograničena jer se većina sudaca izjasnila da on može dobiti samo pismene izjave zatvorenika.

Moussaoui je želio ispitati Khalida Sheikha Mohammeda, optuženog da je bio mozak napada 11. rujna, Mustafu Ahmeda al-Hawsawija, glavnog financijera otmica zrakoplova i Ramzija bin al-Shaibaha, osumnjičenog da ih je koordinirao.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka prizivnog suda ima i lošu stranu za Moussaouija jer su trojica sudaca odbacila raniju sudsku odluku prema kojoj optužba ne bi mogla zatražiti smrtnu kaznu za Moussaouija. Sutkinja Leonie Brinkema, koja je ranije donijela odluku o zabrani traženja smrtne kazne, time je željela kazniti vladu jer je odbijala Moussaouijevim odvjetnicima dopustiti ispitivanje trojice al-Qaidinih članova.

Moussaoui, Francuz marokanskog podrijetla, tvrdi da nije bio umiješan u napade, ali priznaje članstvo u al-Qaidi.

Američko tužiteljstvo tvrdi da je on trebao oteti jedan putnički zrakoplov i oboriti ga na Bijelu kuću.

Moussaoui je uhićen 16. kolovoza 2001. zbog ilegalnog boravka u SAD-u dok je pohađao tečaj za letenje Boeingom 747 u Minnesotai

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara