SAD priznao: Da, uskratili smo vojnu pomoć Ukrajini kako bismo pritisnuli Kijev

SAD priznao: Da, uskratili smo vojnu pomoć Ukrajini kako bismo pritisnuli Kijev
Foto: Epa

PRIVREMENI predstojnik Ureda američkog predsjednika Mike Mulvaney priznao je danas kako je američki predsjednik Donald Trump zamrznuo vojnu pomoć Ukrajini ranije ove godine dijelom i zato kako bi pritisnuo Kijev da istraži navode o umiješanosti Ukrajine u američke predsjedničke izbore 2016.

Mulvaney je na novinskoj konferenciji kazao da je takav potez "potpuno prikladan" te je dodao kako je Trump bio zabrinut zbog korupcije u Ukrajini.

”Činimo to stalno u vanjskoj politici”

"Istraga o tome što se dogodilo 2016. zasigurno je bila jedna od stvari, koje su kod njega izazivale zabrinutost zbog korupcije u toj državi", rekao je Mulvaney.

U konačnici je poslana vojna pomoć Ukrajini, dodao je Mulvaney.

Upitan je li riječ o usluzi za uslugu, odgovorio je novinarima: "Činimo to stalno u vanjskoj politici."

Razlog za opoziv američkog predsjednika?

Trumpova navodna zloupotreba američke vanjske politike u predizborne svrhe, navela je demokrate da pokrenu istragu za postupak opoziva američkog predsjednika.

Demokrati tvrde da je Trump ucijenio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da se pokrene istraga o djelovanju sina Joea Bidena, koji je favorit za demokratskog predsjedničkog kandidata, zbog rada u ukrajinskoj naftnoj tvrtki. Biden je, po vlastitom priznanju, dok je bio potpredsjednik ucijenio američkom pomoći tadašnjeg ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka da otpusti glavnog državnog tužitelja koji je istraživao korupciju u tvrtki Burisma u čijem je upravnom odboru bio Hunter Biden. 

Mulvaney je govorio o tome da je Ukrajina utjecala na američke izbore 2016. te je računalni server Demokratske stranke bio smješten u Ukrajini.

Zelenskij je ranije ovoga mjeseca potvrdio da će njegova vlada istražiti moguću ukrajinsku upletenost u američke izbore.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara