SAD protiv razmatranja izraelskog zida na ICJ-ju

SJEDINJENE Države su u petak podržale Izrael usprotivivši se da Međunarodni sud pravde (ICJ) u Den Haagu razmatra sigurnosni zid za koji Izrael tvrdi da ga gradi kako bi se zaštitio od palestinskih terorista.

ICJ će razmotriti da li da izda savjetodavno mišljenje o pravnim posljedicama izgradnje izraelske sigurnosne ograde na zahtjev Opće skupštine Ujedinjenih naroda koja se protivi gradnji.

SAD je u petak podnio očitovanje ICJ-ju u Den Haagu u kojem kaže da samo zainteresirane države, a ne i Opća skupština UN-a, mogu odlučiti da li da Sudu predaju na sudovanje svoje sporove.

Rezimirajući američko stajalište, glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher je u priopćenju rekao kako je zahtjev Opće skupštine izvan granica njezina djelovanja te da o pitanju zida trebaju pregovarati Izrael i Palestinci.

Boucher je upozorio kako zahtjev Opće skupštine za savjetodavnim mišljenjem može "omesti napore da se postigne napredak prema dogovornom sporazumu između Izraela i Palestinaca".

On je kazao kako SAD u svojem očitovanju napominju kako već postoji "uspostavljeni okvir za bavljenje spornim pitanjima kroz proces pregovora" i pozvao Sud da izbjegne akcije koje će se upletati u postojeći mirovni plan za Bliski istok ili biti nesukladne s njim.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrael tvrdi da zid na Zapadnoj obali gradi kako bi se zaštitio od palestinskih militanata, dok Palestinci smatraju da zid unaprijed određuje buduću granicu između Izraela i Paletinske države na štetu Palestinaca.

Vlada predsjednika Busha podržava pravo Izraela na obranu svoje sigurnosti, ali također smatra da bi zid mogao prejudicirati granicu.

Izrael i Palestinci već su ICJ-u podnijeli svoja mišljenja. Izrael u svojem tvrdi da Sud nije nadležan, dok Palestinci kažu da je gradnja zida na okupiranom teritoriju nezakonita.

ICJ će započeti raspravu o zahtjevu Opće skupštine 23. veljače, a njegovo eventualno savjetodavno mišljenje neće biti obvezujuće.

(Hina) sl zt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara