SAD raspoređuju rakete Patriot u svojoj bazi u Japanu

SJEDINJENE Države će krajem ljeta započeti s raspoređivanjem proturaketnih projektila Patriot u jednoj od svojih vojnih baza u Japanu kako bi se, zajedno s vladom u Tokiju, oduprijeli prijetnji sjevernokorejskog raketnog arsenala, priopćilo je u četvrtak japansko ministarstvo vanjskih poslova.

U bazi američkog ratnog zrakoplovstva Kadena, na japanskom otoku Okinawa, američka će vojska u rujnu započeti s razmještanjem presretača raketnih projektila zemlja-zrak, tipa Patriot Advanced Capability 3 (PAC-3). Taj će sustav biti djelomično uspostavljen do kraja godine, a operativan će biti do kraja ožujka iduće godine, dodaje ministarstvo u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razmještanje sustava PAC-3 u Kadeni, najvećoj američkoj vojnoj bazi u azijskopacifičkom prostoru, biti će prvo postavljanje tog proturaketnog sustava u američkom vojnom objektu u Japanu.

Japan tvrdi da je sustav namijenjen obrani zemlje od sjevernokorejskih projektila, posebice stotina projektila tipa Rodong koji mogu dosegnuti bilo koji dio Japana. Dogovor oko raspoređivanja PAC-3 postignut je u svibnju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara