SAD se obrušio na ruske hakere Evil Corpa, ukrali više od 100 milijuna dolara

SAD se obrušio na ruske hakere Evil Corpa, ukrali više od 100 milijuna dolara
Foto: 123rf (nije fotografija događaja u članku)

VLASTI SAD-a danas su podigle optužnicu protiv voditelja ruske kibernetičke kriminalne skupine poznate pod nazivom Evil Corp i zamrznule imovinu 17 njegovih suradnika zbog digitalnog kriminala kojim su od tvrtki diljem svijeta uzeli više od 100 milijuna dolara.

U navedenoj akciji protiv Evil Corpa dužnosnici su ponudili iznos od pet milijuna dolara za informacije koje će dovesti do uhićenja njegovog navodnog vođe - Maksima Yakubetsa.

Britanske vlasti opisale su 32-godišnjeg Yakubetsa kao ljubitelja skupih automobila koji na svom Lamborghiniju ima registarsku tablicu na kojoj na ruskom piše "lopov" i koji svoje operacije vodi iz podruma moskovskih kafića, piše Reuters.

Softver Dridex

"Yakubets je pravi zločinac 21. stoljeća", rekao je glavni pomoćnik američkog državnog odvjetnika Brian Benczkowski.

"Ima svoje mjesto na FBI-ovoj listi najtraženijih cyber kriminalaca", dodao je.

Evil Corp navodno stoji iza softvera poznatog kao Dridex, koji je oštetio mnoge banke i tvrtke od kada se prvi put pojavio 2011. godine. Hakeri su pomoću njega provaljivali u sigurnosne sustave banaka i izvodili neodobrene financijske transfere.

Iako su u optužnicama spomenuti samo incidenti u Nebraski i Pennsylvaniji, Evil Corp je napadao kompanije diljem Sjedinjenih Država, rekao je David Bowdich, zamjenik direktora FBI-a.

Samo u SAD-u Evil Corp je prouzročio gubitke od oko 70 milijuna dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara