Bijela kuća: Asad je odgovoran za napad kemijskim oružjem, a Rusija ga nije spriječila

Bijela kuća: Asad je odgovoran za napad kemijskim oružjem, a Rusija ga nije spriječila

Screenshot: Al Jazeera

SJEDINJENE Američke Države u petak su okrivile sirijsku vladu za smrtonosni napad kemijskim oružjem ovoga mjeseca i napale Rusiju zato što nije zaustavila svog saveznika, sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.
 
Dok izgledi za vojnu akciju predvođenu SAD-om koja bi mogla voditi sukobu s Rusijom vise nad Bliskim istokom, Bijela je kuća optužila Siriju da je izvela napad otrovnim plinom 7. travnja u kojem su ubijeni desetci ljudi u Doumi, nedaleko Damaska.
 
"Uvjereni smo da je Sirija odgovorna i opet Rusija nije uspjela zaustaviti ih, a daljnji nedostatak njihove aktivnosti na ovoj fronti dio je problema", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.
 
Amerikanci tvrde da imaju dokaze
 
Američki obavještajni podaci pokazuju da je ruska tvrdnja da je napad bio lažan netočna, rekla je Sanders. "Naši obavještajni podaci nam kažu nešto drugo. Ne mogu ići preko toga", rekla je ona novinarima.
 
Američki State Department rekao je kako Sjedinjene Države imaju dokaz "vrlo visoke razine pouzdanosti" da je sirijska vlada izvela napad, ali da još radi na identifikaciji mješavine upotrijebljenih kemikalija.
 
Trump najavio projektile
 
Predsjednik Donald Trump je rekao u srijedu kako će "doći projektili" u odgovoru na incident u Doumi. Rusija upozorava Sjedinjene Države i njihove saveznike protiv izvođenja bilo kakvog vojnog udara. Stručnjaci za kemijsko oružje stigli su u Siriju kako bi istražili, kako se sumnja, napad otrovnim plinom.
 
Očekuje se da će istražitelji, koji su ovlašteni samo utvrditi je li upotrijebljeno kemijsko oružje a ne i tko ga je upotrijebio, početi istragu incidenta u Doumi u subotu, rekla je Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW) sa sjedištem u Nizozemskoj koja će provesti istragu. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara