SAD tuži Edwarda Snowdena zbog objave knjige

SAD tuži Edwarda Snowdena zbog objave knjige
Foto: EPA

SJEDINJENE Države tužile su zviždača Edwarda Snowdena, koji je objavom tajnih dokumenata 2013. godine razotkrio masovno američko prisluškivanje komunikacija diljem svijeta, tražeći zapljenu svih prihoda od prodaje njegovih memoara koji su danas objavljeni. 

Tužba američke vlade 

Ministarstvo pravosuđa reklo je da je Snowden, bivši ugovorni djelatnik Nacionalne sigurnosne agencije (NSA), objavio svoje memoare pod naslovom "Permanent Record", a da prethodno nije zatražio reviziju obavještajnih agencija. 

Američka vlada zatražila je od pravosuđa zapljenu svih prihoda od objavljene biografije, kao i prihoda koje dobiva za javne nastupe, javlja agencija France-Presse.  

Govori koje je Snowden održao također krše ugovore o tajnosti podataka, navodi ministarstvo.

Snowden je izbjegao u Rusiju nakon što je upozorio na masovno prisluškivanje komunikacija i interneta u svojoj zemlji 2013., zbog čega je u SAD-u optužen za špijunažu i krađu državnih tajni. 

Američka vlada novom tužbom želi Snowdenu ukinuti sredstva za život.

"Ne dopuštamo pojedincima da se bogate na račun Sjedinjenih Država", komentirao je Jody Hunt iz ministarstva pravosuđa.

"Teško je zamisliti bolje potvrde autentičnosti od tužbe američke vlade", odgovorio je Snowden na Twitteru na podizanje tužbe. 

Memoari "Permanent Record" 

Snowden, kojega mnogi aktivisti za ljudska prava smatraju herojem, zatražio je azil u dvadesetak zemalja, među kojima su Njemačka i Francuska, a one su ga odbile iz različitih razloga. 

Njegovi memoari istodobno su danas objavljeni u dvadesetak zemalja, među kojima u Sjedinjenim Državama, Francuskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Brazilu i Tajvanu.

Knjiga i govori štete SAD-u "podrivajući povjerenje u CIA-u i NSA", a "Snowden se nepravedno obogatio u tom procesu", stoji u tužbi. Na ime odštete američka vlada zahtijeva sve prihode od prodaje autobiografije te eventualne filmske adaptacije, kao i sve prihode od njegovih javnih nastupa, stoji u tužbi kojom se traži da sud zabrani izdavačima sve isplate na Snowdenov bankovni račun. 

Utjecajna organizacija za zaštitu sloboda ACLU odmah je stala u zaštitu zviždača. "Knjiga ne sadrži nijednu vladinu tajnu koja već nije bila objavljena u uglednim medijima", ocijenio je Ben Wizner, direktor za tehnologije i prava.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara