SAD: Vojnik optužen za zlostavljanje tvrdi da nije bilo zapovjeđeno

AMERIČKI vojnik optužen za zlostavljanje iračkih zatvorenika u Abu Ghraibu izjavio je da naredbu za zlostavljanje nisu dali zapovjednici i do u pojedinost opisao kako su stražari ponižavali i tukli zatočenike, izvješćuju u petak američke novine.

Jeremy Sivits, 24, prvi od sedmorice vojnika kojemu će se suditi za zlostavljanje zatvorenika, trebao bi idućeg tjedna priznati krivnju pred vojnim sudom u Bagdadu.

On je rekao istražiteljima da zlostavljanje nisu odobrili viši zapovjednici i da se ono događalo za njihove odsutnosti. Naše zapovjedništvo bi nas iskritiziralo, rekao je on. "Oni vjeruju da treba činiti ispravne stvari. Da su vidjeli što se događa pakleno bismo platili".

The Washington Post navodi kako je Sivits rekao istrazi da su drugi stražari prisiljavali zatvorenike da se razodjenu, masturbiraju i liježu jedni na druge.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

List navodi kako je tužiteljstvo prihvatilo Sivitsovu ponudu da prizna krivnju te da će se naći pred posebnim vojnim sudom na kojemu bi mogao dobiti maksimalnih godinu dana zatvora. To pokazuje da je pristao svjedočiti protiv drugih vojnika umiješanih u skandal.

Odvjetnici drugih optuženih stražara kažu da je Sivitsovo svjedočenje sumnjivo jer tereti druge pokušavajući olakšati sebi.

Drugih šest vojnih stražara koji trebaju ići na suđenje rekli su da su djelovali po zapovjedi vojne obavještajne službe kako bi naveli zatvorenike da progovore, te su izjavili kako se ne osjećaju krivim.

The New York Times navodi Sivitsove izjave kako su stražari tukli zatvorenike ponekad do nesvijesti, skakali na njih i gazili ih po prstima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara