šafer o jučerašnjem dogovoru o vukovarskoj bolnici

Jučerašnji dogovor u Vladi o budućnosti vukovarske Opće bolnice dobar je putokaz u svladavanju brojnih teškoća u toj zdravstvenoj ustanovi koje u najvećoj mjeri potječu od vremena mirne reintegracije, ocijenio je danas predsjednik Upravnog vijeća Opće bolnice i vukovarskosrijemski župan Nikola Šafer.

Župan Šafer je za Hinu izjavio kako će se najvjerojatnije već u ponedjeljak na sjednici Upravnog vijeća donijeti program skrbi za višak zaposlenika. Na tom popisu prvotno je bilo 111 osoba, ali u međuvremenu, suočeni s otkazom, 12 ih je napustilo bolnicu, a viškom je ostalo 99 zaposlenika.

´Dobio sam načelna jamstva da će bolnica dobiti poseban status s obzirom na ratne zasluge i stupanj ratnog stradanja´, rekao je Šafer, dodavši kako će već u utorak bolnicu posjetiti stručni tim Ministarstva zdravstva koji će analizirati materijalne potrebe bolnice. ´Slično, ali u financijskom smislu, učinit će i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, koji će osigurati i otpremnine za višak zaposlenika te novac za redovit rad bolnice u Vukovaru´, najavio je Šafer. Dodao je kako je postignut i dogovor o vraćanju duga bolnice od 7,4 milijuna kuna.

Na jučerašnjem zajedničkom sastanku predstavnika Ministarstva zdravstva, HZZO-a, Ministarstva vanjskih poslova i Opće bolnice bilo je riječi i o obvezama iz provedbenih akata Erdutskog sporazuma, kojega poštivanje zahtijevaju srpski predstavnici u hrvatskom Podunavlju. Provedbenim aktima se naime Ministarstvo zdravstva obvezalo preuzeti sve srpske djelatnike koji su se u zdravstvenim ustanovama zatekli na početku mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. To je, po riječima ravnateljice Opće bolnice dr. Vesne Bosanac, i učinjeno, ali bolnica danas ima višak zaposlenika.

´Od 368 zaposlenika, koliko će ih u bolnici ostati kad se riješi pitanje tehnološkog viška, 113 odnosno 37 posto su reintegrirani´, navodi dr. Bosanac. Dodala je kako ni kao ratna ni kao sadašnja ravnateljica nije ljude razdvajala po narodnosti pa to ne želi ni sada te da ne zna koliko je među njima Srba a koliko pripadnika možda neke druge narodnosne manjine.

Različite podatke o dugovima vukovarske bolnice u medijima protumačila je primjenom različitih pristupa njihovoj obradbi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara