Salvini: Brod sa skoro 400 migranata vraćen je u Libiju

Salvini: Brod sa skoro 400 migranata vraćen je u Libiju
Foto: Hina/EPA

GOTOVO 400 migranta koji su pokušali ući u Italiju brodom preko vikenda vraćeno je u Libiju, rekao je danas talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini.

"393 migranta koje je spasila libijska obalna straža je dobro te je vraćeno u Libiju", rekao je Salvini u izjavi. Naglasio je kako je njih 143 vraćeno u Tripoli, 144 u Misratu te 106 u al-Khoms.

Aktivisti tvrde kako se vraćanjem migranata krši međunarodni zakon

Organizacije za ljudska prava kažu kako vraćanje migranata u Libiju krši međunarodne zakone jer u toj su zemlji u opasnosti od zlostavljanja i mučenja.

Salvini inzistira da je jedini djelotvoran način zaustavljanja nezakonitih migracija iz Libije zabrana prava dolaska migrantima na europsko tlo. Naglasio je kako je oštar pad u dolascima migranta dokaz da je u pravu. Kao dio svoje strategije, zabranio je aktivistima koji spašavaju migrante da ih dovode u talijanske luke, sugerirajući im da prestanu sa svim aktivnostima.

To se poklopilo s porastom smrtnosti na moru između obala Italije i Libije.

Postotak migranta koji su smrtno stradali na Mediteranu povećao se za "više od polovice" u usporedbi s onima koji su sretno stigli na obale Europe od 2017. do 2018. godine, naglasio je visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za migrante Filippo Grandi za talijanske novine Corriere della Sera.

U petak je glasnogovornik IOM-a Flavio di Giacomo rekao da je 117 migranata nestalo nedaleko od obale Libije te se strahuje da je njihovo plovilo potonulo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara