Salvini poručio: Najveći neprijatelji EU su njezini sadašnji vladari

Salvini poručio: Najveći neprijatelji EU su njezini sadašnji vladari
Foto: EPA

SADAŠNJA politička elita najveći je neprijatelj Europske unije, a ne populisti koje pogrešno etiketiraju kao antieuropejce, rekao je čelnik krajnje desne Lige Matteo Salvini uoči summita europskih nacionalista iz 11 zemalja, ali ne i iz Mađarske. 

Europski nacionalisti, koji iz izbora u izbore osvajaju sve više glasova, okupljaju se u subotu na summitu u Milanu, na vrhuncu izborne kampanje za Europski parlament za tjedan dana.

Na velikom skupu u Milanu će uz Salvinija biti i čelnica francuske krajnje desnice Marine Le Pen, piše agencija AFP.  

Salvini kaže da je Europa snažna samo ako je čine snažne nacije

Zamjenik talijanskog premijera i ministar unutarnjih poslova Salvini je uoči skupa u Milanu poručio da je "Europa snažna samo ako je čine snažne nacije" i pozvao na "Europu nacija koje surađuju" umjesto "bunkera" federalističke Europske unije. 

"Euroskeptici su ti koji danas vladaju Europom. Antieuropejci su socijalisti i (desni centar) koji su naš san pretvorili u noćnu moru u kavezu: neprijatelji Europe su oni koji danas vladaju", rekao je Salvini u Milanu uoči summita.

Pozvao je one koji mu ne vjeruju da se raspitaju na ulicama. 

"Odete li na ulicu i upitate 10 osoba 'Slažete li se s Europskom unijom kakva je danas, sviđa vam se?', vjerojatno bi njih osam odgovorilo 'Ne, hvala'", rekao je.

Salvinijev je cilj slomiti moć EU-a i vratiti je u nadležnost suverenih nacija u području trgovine, poljoprivrede i proračunske discipline, a zajedničku politiku EU treba voditi u pitanjima migracija, napose u vraćanju ilegalnih migranata iz Europe u njihove domovine. 

"Čvrsto vjerujemo u Europu koja čini nekoliko stvari, ali ih čini dobro", poručio je.

Na skup u Milanu stižu izaslanici 12 zemalja

Skup u Milanu okupit će izaslanstva iz 12 zemalja, a to su Austrija, Belgija, Bugarska, Češka Republika, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Italija,  Njemačka, Nizozemska i Slovačka.

Talijanska Liga bi prema anketama trebala ući u Europski parlament s 26 zastupnika, što znači 20 više nego sada. Francuska stranka desnog centra RN trebala bi ih imati 20, što je pet više nego danas, a njemački AfD 11 zastupnika što je deset više od sadašnjeg jednog mjesta. 

Salvini je pozvao na jedinstvo "domoljubne i konzervativne snage" u Europi u kojoj će biti "manje imigracija" i u kojoj će se boriti protiv "terorizma i islamizacije". 

Marine Le Pen jer putovala Europom kako bi pridobila podršku drugih manjih srodnih stranaka kao što su bugarska Volja, SPD, Sme Rodina, Ekre.

Europska krajnja desnica ipak nejedinstvena

Oni žele stvoriti "supergrupu" u Europskom parlamentu i postati treća najveća snaga čemu se nadaju i liberali (ALDE). 

Mađarski nacionalkonzervativni lider Viktor Orban neće sudjelovati na skupu u Milanu, kao ni poljski PiS, unatoč tomu što je Salvini u siječnju posjetio Varšavu. 

Nacionalističke stranke Europske unije ipak nisu jedinstvene i razilaze se u stajalištima. Tako neke od njih ne prihvaćaju gospodarski protekcionizam kakav zastupa Le Pen niti njezinu bliskost s Rusijom koja je posebno trn u oku bivšim komunističkim zemljama. 

Osim toga ne sviđaju im se ni optužbe protiv Le Pen zbog fiktivnih zapošljavanja. 

Nadalje, neke su eurofobne stranke radikalnije od drugih. 

Primjerice estonska stranka Ekre predstavlja se kao ugrofinska supremacistička stranka.

Uz talijansku Ligu i francusko Nacionalno okupljanje (RN), u Milanu će biti i predstavnici njemačkog AfD-a te austrijske Slobodarske stranke (FPO), a na skupu će sudjelovati i Pravi Finci, druga stranka po snazi nakon izbora u travnju, Stranka danskog naroda, treća snaga u zemlji, nizozemski PVV Geerta Wildersa, Vlaams Belang, stranka koja se zalaže za neovisnost Flandrije, estonska proturuska stranka Ekre, češki SPD na čelu s poduzetnikom japanskog podrijetla Tomiom Okamurom, slovačka stranka Sme Rodina i bugarska Volja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara