Salvini vodi masovni antivladin skup u Rimu, očekuje preko 100.000 ljudi

Salvini vodi masovni antivladin skup u Rimu, očekuje preko 100.000 ljudi
Foto: Hina, EPA

KRAJNJE desno orijentirani talijanski čelnik Matteo Salvini u subotu će predvoditi masovni protuvladin skup u Rimu.

Prosvjed pod nazivom "Talijanski ponos" održat će se na Piazzi San Giovanni, trgu koji se ranije povezivao s okupljanjima talijanske ljevice. 

U petak je 46-godišnji Salvini, čelnik protuimigrantske desno orijentirane stranke Lige, kazao kako vjeruje da će se u subotu na San Giovanniju okupiti između 100.000 i 200.000 ljudi.

Prosvjedima bi se mogli pridružiti i članovi stranke bivšega talijanskog premijera Silvija Berlusconija, "Naprijed, Italijo" te pripadnici stranke "Talijanska braćo", kao i neofašistička stranka CasaPound.

Salvini je u kolovozu izgubio mjesto potpredsjednika vlade i ministra unutarnjih poslova pošto je prekinuo savez s Pokretom pet zvijezda (M5S), no njegova Liga, po istraživanju javnog mišljenja, i dalje vodi. 

M5S je formirao novu vladinu koaliciju s bivšim žestokim neprijateljem, Demokratskom strankom (PD), da bi se spriječila organizacija prijevremenih izbora na kojima bi Salvini vjerojatno pobijedio.

EU zabrinut

Na subotnjem okupljanju čelnik Lige mogao bi žestoko kritizirati PD i M5S zbog nedavnog povećanja broja migranata koji u Italiju stižu morskim putem te zbog novih poreza koji su uključeni u nacrt proračuna za 2020. godinu.

Salvini se nada da će dodatno destabilizirati vladajuću koaliciju M5S-PD pobjedom na regionalnim izborima koji će se u Umbriji održati 27. listopada.

Njegov je kandidat, po dosadašnjim anketama, favorit na tim izborima. 

Mogućnost Salvinijeva povratka na vlast u Italiji mogla bi izazvati zabrinutost u krugovima EU-a, premda je nedavno ublažio retoriku protiv te institucije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara