Samardžićev prijedlog za Kosovo: Razdvajanje Srba i Albanaca

Samardžićev prijedlog za Kosovo: Razdvajanje Srba i Albanaca

SLOBODAN SAMARDŽIĆ, srpski ministar za Kosovo i Metohiju, u intervjuu za Politiku je rekao kako je UNMIK-u predložen sporazum o "stvaranju atmosfere funkcionalnog odvajanja Srba i kosovskih Albanaca".

Prema njegovim riječima prijedlog tog sporazuma, kojeg je predao Larryju Rossinu, zamjeniku šefa UNMIK-a Joachima Rikera, odnosi se na cijelu pokrajinu i dio je vladinog Akcijskog plana, koji je stupio na snagu nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

"Prihvaćamo Rezoluciju 1244 i nadležnosti UNMIK-policije, pravosuđa i carina, ali nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti samo Srbi, uz pomoć Srbije, mogu da provode te nadležnosti”, rekao je Samardžić.

Iz UNMIK-a je najavljeno kako će o prijedlogu sporazuma razgovarati idućeg tjedna, nakon uskršnjih praznika.

"Ako Srbija ne preuzme institucije, ostat ćemo bez Kosova"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako ih Srbija ne preuzme, kosovski Albanci će, uz prešutnu suglasnost UNMIK-a, u roku od dva mjeseca zavladati svim institucijama. Jasno je da ako nismo na Kosovu i Metohiji, izgubit ćemo ga”, rekao je Samardžić.

Trenutnu situaciju na Kosovu Samardžić je okarakterizirao kao "izazov UNMIK-u da kreativno misli, a ne da se povuče neobavljenog posla”, a potom je dodao: "Ako žele mir i stabilnost, sa Srbima moraju postignuti trajan sporazum, a ne da se svakog drugog dana nasiljem gasi požar".

Samardžić se osvrnuo i na nerede koji su prilikom oslobađanja zgrade suda 17. ožujka izbili u Kosovskoj Mitrovici te rekao kako je već bio dogovoren miran izlazak. "Zato mi inzistiramo da UN pokrene međunarodnu istragu i da se utvrdi tko je naredio brutalnu upotrebu sile, iako sam ja sa Rossinom bio na pragu postizanja mirnog rješenja”, rekao je Samardžić.

"Postoji nekoliko elemenata iz kojih se vidi da je akcija u Mitrovici bila čista provokacija i demonstracija sile međunarodnih snaga”, dodao je. Samardžić je rekao i kako su se "izmišljale vijesti, poput one da je zapaljena zastava UNMIK-a, a sve kako bi se dao povod za sprovođenje nasilne akcije".

I.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara