Samo ovoga tjedna 800 mrtvih u građanskom ratu u Obali Bjelokosti

Foto: AFP

NAJMANJE 800 ljudi je ubijeno u zapadnom gradu Obale Bjelokosti Duekoueu ovoga tjedna, priopćio je Međunarodni odbor Crvenoga križa.

Čelnik Odbora u Obali Bjelokosti je rekao da je taj događaj iznimno šokantan, posebice s obzirom na razinu brutralnosti s kojom je izveden.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Volonteri i izaslanici Crvenog križa su u četvrtak i petak posjetili grad Duekoue kako bi prikupili dokaze o pokolju koji se dogodio u utorak. Duekoue se od ponedjeljka nalazi u rukama Alassana Ouattare, a borbe se sada vode oko najvećeg grada Obale Bjelokosti Abidjana. Žestoki sukobi događaju se ispred predsjedničke palače i državne televizije. Laurent Gbagbo je u međuvremenu iz Abidjana pobjegao u glavni grad Yamoussoukro.

Najnoviji sukobi u toj zemlji počeli su nakon predsjedničkih izbora održanih u studenom prošle godine kada je međunarodna zajednica priznala pobjedu kandidata Alassana Ouattare. Međutim, dotadašnji predsjednik Laurent Gbagbo je odbio otići s vlasti.

Gbagba je Ustavno vijeće Obale Bjelokosti proglasilo pobjednikom nakon što je poništio glasove u sjevernim djelovima zemlje gdje nakon građanskog rata 2002. i 2003. godine uglavnom borave njegovi politički neistomišljenici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara