"Samo pričaju tko piški, a tko kaki"

PREDSJEDNIK HDZ-a Ivo Sanader rekao je danas kako je HSS srodan HDZ-u, no s njim se ne slaže šef te stranke Josip Friščić, koji kaže kako vodi predizbornu kampanju različitu od one vozanja svog članstva po Hrvatskoj i pravljenja prometa prijevoznicima.

"Čuo sam od prijevoznika da im je krenulo otkad ih je angažirao HDZ. Kažu da imaju posla kao nikad. Oni vode kampanju na način da čitavo članstvo strpaju u autobuse i vozaju ih po cijeloj Hrvatskoj", kazao nam je kroz smijeh šef HSS-a, i dodaje kako se njegova stranka drži promidžbe po principu da svatko brine za svoju izbornu jedinicu.

No, vratimo se na srodnost na koju se poziva predsjednik HDZ-a. Sanader je u današnjem intervjuu Radio Mrežnici rekao kako će osim svojim bivšim koalicijskim partnerima, politički "zaprositi" i HSS.

"Nije to nešto nelogično", kazao je Sanader o koaliciji s HSS-om, "HDZ i HSS su srodne stranke. HSS je sad dobio i veći status u Europskoj pučkoj stranci uz potporu i HDZ-a i mene osobno, i to ne iz računice. Oni su dobili status pridruženog člana u Europskoj pučkoj stranci, koja HSS prepoznaje kao stranku srodnu i HDZ-u i ostalim strankama, 70-ak nas je iz Europe, koji smo u toj grupaciji. Prema tome, logična je suradnja s HSS-om, a hoće li do nje doći, to je drugo pitanje".

Samo pričaju tko piški, a tko kaki

Ali, Friščić u razgovoru za Index kaže kako to što oni pripadaju EPP-u, nema nikakve veze sa srodnošću. Činjenica stoji da HSS nije bio najkritičniji prema vlasti u zadnje četiri godine, ali Friščić kaže da su oni od koalicije uvijek bili daleko s HDZ-om jer se "sve svodilo na raspodjelu funkcija i fotelja, a nisu htjeli pričati o Sunčanom Hvaru, privatizacijama i stvarima koje su oni predlagali u programu".

"Ja ne znam što su to srodne stranke, ali to što su oni u EPP-u nema nikakve veze i ne znači koaliciju. Postoje programi koji mogu biti srodni, ali se o njima na priča, jer HDZ je, koliko vidim, još u fazi kritiziranja. Već tjednima se priča tko piški, a tko kaki"- kaže nam Friščić.

SDP - pošteniji

Predsjednik HSS-a je u jednoj televizijskoj emisiji na pitanje o tome tko je pošteniji, HDZ ili SDP, ispalio kao iz topa - SDP.

"Pitanje u TV emisiji je bilo kod koga vidim više krivnje za privatizaciju, i to je HDZ, a brojke potvrđuju da su upravo zbog toga krivi neki članovi HDZ-a", kaže Friščić. Upitali smo ga vidi li to kao prepreku u koaliciji s HDZ-om.

"To je bila prepreka i prije četiri godine kada su nas isto tako zvali da koaliramo s njima. U ovom smo zastupničkom mandatu tražili promjene u Hrvatskom fondu za privatizaciju, no sve je ostalo isto, a ondje ima još 20 milijardi kuna prostora za manipulaciju", kaže predsjednik HSS-a.

A.B.
Foto: M.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara