Samo tri dana nakon ukidanja mjera virus se pojavio na 13 mjesta u Španjolskoj

Samo tri dana nakon ukidanja mjera virus se pojavio na 13 mjesta u Španjolskoj
Foto: EPA

SAMO tri dana nakon što je Španjolska ukinula izvanredno stanje i ušla u „novu normalu“, koronavirus je nanovo izbio u nekim dijelovima zemlje što izaziva zabrinutost uoči neizvjesne turističke sezone.

Dosad je zabilježeno 13 aktivnih točaka širenja virusa u međusobno udaljenim područjima Španjolske.

Jedna pokrajina ponovno pod strogim mjerama

Neki dijelovi istočne pokrajine Aragón morali su se vratiti dva koraka unatrag, u fazu strogih preventivnih mjera, nakon što je posljednjih dana porastao broj novooboljelih. Ondje se u posljednja 24 sata inficiralo 45 osoba od ukupno 108 u čitavoj Španjolskoj, podatak je ministarstva zdravstva.

Virus je ponovo izbio i u južnim primorskim gradovima Málagi i Valenciji te sjevernom gradu Valladolidu i pokrajini Navarri. U katalonskom gradu Lleidi zarazilo se 18 osoba u domu umirovljenika, od čega trinaest umirovljenika i pet zaposlenika. Na Kanarskim otocima lokalne vlasti testiraju sve emigrante koji pristižu čamcima iz Afrike nakon što je u dva gumenjaka bilo 25 inficiranih putnika.

Ministrica i glasnogovornica vlade María Jesús Montero izjavila je u utorak kako je pandemija koronavirusa u Španjolskoj pod kontrolom te se odvija sukladno očekivanjima pa vlada ne razmatra ponovno proglašenje izvanrednog stanja “niti u kratkom niti srednjem roku”.

Izvanredno stanje ukinuto u nedjelju

Izvanredno stanje ukinuto je u nedjelju nakon 98 dana i šest produženja tijekom kojih se 47 milijuna stanovnika smjelo ograničeno kretati bez masovnih okupljanja. Od nedjelje su otvorene granice i dopuštena su turistička putovanja, no zasad nema značajnih dolazaka putnika u zemlju kao niti putovanja unutar Španjolske.

Od kraja veljače je od koronavirusa preminulo 28.325 osoba. Zarazilo se 246.752 stanovnika, od čega ih je izliječeno 150.376.

Montero je rekla kako će vlada u slučaju drastičnog pogoršanja situacije aktivirati „sve mehanizme protiv širenja virusa“. Španjolska, jedna od najpogođenijih zemalja u Europi, bila je uvela stroge mjere zatvorivši stanovnike u stanove i kuće 14. ožujka, a zatim je postepeno popuštala mjere.

Sada je svaka od 17 autonomnih pokrajina zadužena za vlastito donošenje mjera sukladno lokalnoj situaciji. Nošenje zaštitnih maski obavezno je u čitavoj Španjolskoj kao i održavanje udaljenosti od ostalih prolaznika na ulicama i u objektima poput kafića i muzeja s ograničenim brojem mjesta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara