Sanader: Ako Čačić i Županija ne pomognu ITAS-u, uključuje se i vlada

AKO VARAŽDINSKA županija i župan Radimir Čačić ne mogu riješiti slučaj poduzeća ITAS, Vlada će se uključiti u to, najavio je premijer Ivo Sanader u današnjem saborskom aktulnom prijepodnevu.

Sanader je, odgovarajući Marinu Jurjeviću (SDP), napomenuo da je ITAS privatno poduzeće, da privatnici moraju riješiti problem koji su sami stvorili, a da je u cijeli slučaj uključena i Županija.

U potpunosti suosjećam s radnicima i ako župan i Županija ne mogu riješiti slučaj, onda će se i Vlada uključiti, kaže Sanader, najavivši da će se razmotriti kako se putem HEP-a, odnosno uključenjem struje, može pomoći ITAS-u.

Jurjeviću, koji tvrdi da je Nacionalni akcijski plan zapošljavanja bivše Vlade doprinio zapošljavanju 80 tisuća ljudi, odgovara da je taj Plan ukinut jer je bio loš i nije pokazao rezultate, a zamijenit će ga novi, akcijski plan zapošljavanja.

Sanader opetuje da će Vlada u slučajevima bespravne gradnje prema svima postupati isto, bilo da se radi o javnim ili stranačkim osobama, odnosno dužnosnicima.

Na rušenju bespravne gradnje pokazujemo principijelnost i odlučnost, borba protiv takve gradnje jedan je od najvećih projekata svih nas, jer ako sačuvamo prostor učinili smo veliku stvar, rekao je premijer SDP-ovcu Miroslavu Koreniki kojeg je zanimalo postoji li pritisak na Vladu i resorno ministarstvo da se u rušenjima ne drže istih kriterija.

Statistike Vas opovrgavaju, kriminal nije u porastu, nego u blagom opadanju, odgovorio je Ingrid Antičević-Marinović (SDP) koja kaže da je u dvije godine kriminal porastao, posebno broj razbojstava, pa je tako, u srpnju u samo osam sati počinjeno sedam razbojstava, a prije dva dana opljačkana je i pošta u blizini Sabora i Vlade.

Premijer ju je prozvao da je u svojevrsnoj kontradikciji, navodeći da se još jutros protivila hitnom donošenju strožih mjera zaštite novčarskih institucija, a sada se pita što Vlada radi.

SDP-ova zastupnica uzvraća da su u padu benigna kaznena djela, a da je policija kapitulirala pred teškim kriminalom.

Sanader je izvijestio da postoji radna skupina koja traži rješenje koje bi trebalo zajamčiti pravedniju raspodjelu dobiti poduzeća ostvarenu u različitim dijelovima Hrvatske.

Još uvijek smo u fazi studiranja, usporedbe s iskustvima drugih, odgovorio je Ivanu Drmiću (SBHS), koji se zanimao za reformu, kako kaže, nakaradnog poreznog sustava u kojemu, npr. Ina, koja posluje u cijeloj državi, porez na dobit plaća u Zagrebu.

Sanader ponovio da se Vlada ograđuje od stavova Jadranke Cigelj

Premijer Sanader ponovio je u Hrvatskom saboru kako se on i Vlada ograđuju od stavova predstojnice Vladina Ureda za civilno društvo Jadranke Cigelj o civilnim udrugama, ali i ustvrdio da u tom području treba provesti kontrolu zakonitosti rada i pribavljanja sredstava.

Sanader je podsjetio da se Vlada ogradila od izjava Cigelj, koja je u intervjuu tisku izjavila da neke civilne udruge djeluju na granici čina veleizdaje, da blate Hrvatsku.

U njezinu obranu premijer je rekao da je, kao zatočenica srpskih logora u BiH, pretrpjela veliku osobnu tragediju, da je u međunarodnoj javnosti čvrsto zastupala istinu o Domovinskom ratu.

"Uloga Jadranke Cigelj u širem je kontekstu bila pozitivna, no u ovome se nije snašla i iza njezinih stavova Vlada i ja ne stojimo", kazao je.

Odgovarajući na upit HNS-ovca Dragutina Lesara jesu li istinita nagađanja da je Ured za izradu strategije razvoja civilnog društva platio 150 tisuća kuna, a da je autor strategije povezan s Cigelj pa postoji sumnja u sukob interesa, Sanader je odgovorio da ne postoji nikakva strategija.

"Vlada nije naručila nikakvu strategiju i za nas ona ne postoji. Čekamo izvješće da vidimo što je tko radio i za koga", kazao je premijer.

Na pitanja Damira Kajina (IDS) i Frane Piplovića (DC) hoće li Vlada izjednačiti mirovine starijih i mlađih umirovljenika, odnosno hoće li one s niskim mirovinama osloboditi plaćanja participacije kod liječničkih pregleda, premijer je ponudio isti odgovor - napravit ćemo koliko možemo, ovisno o stanju državnih financija.

Najavio je da će Vlada za koji tjedan izaći pred javnost s prijedlogom reforme zdravstva i pustiti ga u javnu raspravu. Ustvrdio je i da je situacija u zdravstvu teška, ali da je bolja nego prije dvije godine.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec odbacio je prozivke Josipa Leke (SDP) da Vlada privatizacijske procese provodi netransparentno i bez zakonske podloge.

Na Lekine prozivke da je hotelska kuća Koločep prodana za tri puta manju cijenu od one navedene u natječaju, Polančec je odgovorio da to nije točno jer se kupac obvezao u dokapitalizaciju hotela uložiti 202 milijuna kuna, puno više nego što su nudili ostali sudionici natječaja.

Polančec je najavio da će, u cilju veće transparentnosti privatizacije, ubuduće za javnost biti otvorene sjednice Upravnog odbora HFP-a, te izvijestio da se intenzivno radi na izradi izmjena Zakona o privatizaciji kojima će, među ostalim, biti regulirani instituti radnog dioničarstva te javno-privatnog partnerstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara