Sanader drugi tjedan u službenom posjetu Mađarskoj

Premijer Ivo Sanader boravit će sljedeći tjedan u dvodnevnom službenom posjetu Republici Mađarskoj, priopćila je Vlada u petak.

Sanader će u Mađarskoj boraviti u utorak i srijedu. Prvog dana posjeta sastat će se sa svojim kolegom, premijerom Ferencom Gyurcsanyijem, predsjednicom parlamenta Katalinom Szili, te Ferencom Madlom, predsjednikom Republike Mađarske, navodi se u priopćenju.

Drugog dana boravka u Mađarskoj, premijer Sanader će posjetiti Hrvatsku državnu samoupravu, hrvatsku školu i otkriti bistu Marka Marulića. U Mađarskoj živi oko 90.000 Hrvata, koji su jedna od 13 službeno priznatih manjina. Dvojezična nastava održava se u 35 vrtića, tri osnovne škole i dvije gimnazije, a hrvatski se jezik predaje u 40-ak škola.

Premijer Sanader i šef mađarske vlade zajedno su u srijedu u Sofiji sudjelovali na konferenciji o unapređenju statusa Roma u zemljama jugoistočne Europe.

Gyurcsany, milijarder i bivši socijalistički ministar za sport, premijersku je dužnost preuzeo u listopadu prošle godine.

Sanader je Mađarsku trebao posjetiti u rujnu, ali je tada izbila kriza tamošnje vlade koja je rezultirala odlaskom tadašnjeg premijera Petera Medgyessyja s vlasti.

(Hina) pp/xvk ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara