Sanader: Između Vlade i predsjednika Republike nema razmimoilaženja u vanjskoj politici

PREDSJEDNIK hrvatske Vlade Ivo Sanader nakon današnjeg radnog ručka s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićom i predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom istaknuo je da nema nikakvog razmimoilaženja u pogledu hrvatske vanjske politike između Vlade i Predsjednika Republike.

"Niti postoji problem između Markovog trga i Pantovčaka, niti između mene i Predsjednika Republike, niti postoji potreba za promjenom Ustava", rekao je premijer Sanader.

Po Ustavnoj odredbi Predsjednik i Vlada sukreiraju vanjsku politiku. Predsjednik Sabora je u svojoj izjavi rekao da ta formulacija ne govori i o mehanizmima na kojima se vanjska politika sukreira, ali dobra praksa pokazuje da je taj nedostatak mehanizma potpuno nevažan i irelevantan jer postoji dobra praksa u kojoj surađujemo i sukreiramo, rekao je Sanader.

"U praksi želimo biti što učinkovitiji štiteći hrvatske nacionalne interese", dodao je predsjednik Mesić.

Odgovarajući na novinarski upit Predsjednik je rekao da je razgovarao s ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom koji mu je pojasnio na koji je način prezentirao svoj stav za vrijeme službenog posjeta Izraelu. Rekao sam mu otprilike koju poziciju mi moramo zadržavati odnosno da "Hrvatska polazi od realnosti izraelske države. Ona jest realnost i svaki onaj tko misli da se tu može silom nešto promijeniti griješi. Prema tome Izrael moramo prihvatiti kao realnost, a tu se slaže svakako i ministar Žužul i na kraju to je hrvatska politika. Isto tako realnost je da Palestinci imaju pravo na svoju državu. I to je realnost. I naša politika je takva i na toj poziciji se Hrvatska i prepoznaje", rekao je predsjednik Mesić. "Tko i kako će pregovarati to prepustimo Palestincima i Izraelcima", zaključio je.

Naveo je da je na sastanku izvijestio o svom posjetu Kataru, Siriji i Jordanu i mogućnostima gospodarske suradnje s tim zemljama, a koje su zainteresirane da se preko hrvatskih luka povežu s europskim prostorom.

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks je pojašnjavajući svoje stavove kazao kako nije predlagao izmjene Ustava već ukazao na proturječje u ustavnim odredbama koje govore o nadležnostima Predsjednika Republike i premijera u vezi sukreiranja vanjske politike.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je ubijen duhovni vođa Hamasa šeik Ahmed Yassin što je osudila Europska unija, potsjetio je jedan novinar upitavši premijera i predsjednika Mesića koje je stajalište hrvatskih vlasti.

"Sve informacije o tome razmatramo i Hrvatska će u skladu sa svojom opredjeljenošću da bude dio europske politike i zajednice biti na crti europske politike i Europske unije", odgovorio je Sanader.

"To je otprilike odgovor", dodao je predsjednik Mesić ističući da je Hrvatska "protiv svakog rješavanja silom".

U vezi s mogućom novom haaškom optužnicom protiv generala Milivoja Petkovića (glavnog inspektora Hrvatske vojske) Sanader je rekao da ne želi odgovarati na hipotetsko pitanje i da će Vlada, pristigne li nova optužnica, postupati u skladu s Ustavnim zakonom o suradnji s Haaškim sudom.

Na upit o ocjeni rada tajnih službi rekao je da o tome postoji visok stupanj suglasnosti.

Također je odgovarajući na novinarski upit o slučaju glavnog inspektora Branka Jordanića, odnosno zakonitosti gradnje njegove kuće na Krku, rekao kako očekuje izvješće resorne ministrice Marine Matulović Dropulić te da će Vlada nakon toga, sutra iznijeti svoj stav.

Na današnjem radnom sastanku Predsjednika Mesića i premijera Sanadera u Banskim dvorima, uz Žužula i Šeksa bio je nazočan i potpredsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara