Sanader: Nadam se da će Sabor poduprijeti vladin prijedlog odgode primjene ekološko-ribolovne zone

PREMIJER Ivo Sanader izrazio je danas nadu da će Hrvatski sabor poduprijeti Vladin prijedlog da se odgodi primjena saborske odluke o zaštićenoj ekološkoribolovnoj zoni dok se ne postigne sporazum o ribarstvu između Hrvatske i Europske unije.

Uvjeren sam da je Vlada predložila dobru odluku, rekao je Sanader na sjednici Vlade, koja zasjeda u Požegi.

Vlado je sinoć, podsjetio je, Saboru predložila da se zaštićena ekološko-ribolovna zona, proglašena lani, počne primjenjivati 3. listopada za sve zemlje osim za članice EU - za njih će se početi primjenjivati danom sklapanja ugovora Hrvatske i EU o ribarstvu.

Premijer je istaknuo da je Hrvatska imala pravo proširiti jurisdikciju u Jadranu, ali i ustvrdio da je prošla Vlada propustila u pripremi te odluke konzultirati se s Europskom unijom i Europskom komisijom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska ulaskom u EU želi biti dijelom moderne Europe, rekao je Sanader, napominjući da članice Unije dogovaraju načine suradnje, ekološke zaštite mora, ali i režima ribarstva.

Poručio je i da je Vlada spremna na pregovore i prije nego s EU otvori pregovore o punopravnom članstvu.

Sanader očekuje da će Europsko vijeće na sjednici 17. i 18. lipnja odlučiti o statusu Hrvatske kao zemlje kandidata i da će odrediti vrijeme za početak pregovora.

Ulazak u EU i odluka Europskog vijeća motivi su za vladinu odluku. Naime, Europsko vijeće objasnio je Sanader, odlučuje konsenzusom svih 25 predsjednika vlada.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara