Sanader: Ne znamo kakvo će biti izvješće Del Ponte Vijeću sigurnosti UN-a

PREMIJER Ivo Sanader, koji boravi u višednevnom službenom posjetu Kini, rekao je u ponedjeljak da još uvijek ne zna kakvo će biti izvješće Carle del Ponte Vijeću sigurnosti UN-a, te nije želio komentirati pisanje lista Vjesnik prema kojem će glavna haška tužiteljica 13. lipnja u UN-u ustvrditi da Zagreb i dalje u potpunosti ne surađuje s Haškim sudom.

Vjesnik je, pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore, objavio da će Del Ponte u svom izvješću naglasiti da "hrvatske vlasti nisu napravile neki znatniji napredak u lociranju odbjeglog generala Ante Gotovine", te da takva ocjena neće biti dovoljna da EU postigne suglasnost o početku pregovora s Hrvatskom u lipnju.

U ovom trenutku još se uvijek ne zna kakvo je izvješće glavne haške tužiteljice Carle del Ponte o suradnji Hrvatske s Haškim sudom, izjavio je u Šangaju premijer Sanader novinarima hrvatskih redakcija koji prate njegov posjet Kini.

"Sa zanimanjem očekujem što će reći Carla del Ponte koja u četvrtak dolazi u Zagreb na zajedničku inicijativu obiju strana. Želimo u izravnom razgovoru razmijeniti informacije i sigurno je da ću ju pitati kakvo će biti izvješće Vijeću sigurnosti. U ovom trenutku to još uvijek ne znamo", rekao je Sanader.

Carla del Ponte bi trebala 2. i 3. lipnja boraviti u Zagrebu, gdje bi sa Sanaderom, kako se doznaje iz Banskih dvora, trebala razgovarati o slučaju Gotovina, Vladinom Akcijskom planu za suradnju s ICTY-em i prebacivanju određenih predmeta iz Den Haaga hrvatskom pravosuđu. Del Ponte bi 13. lipnja trebala Vijeću sigurnosti UN-a podnijeti izvješće o suradnji Hrvatske s ICTY-em.

Francusko "ne" ne može negativno utjecati na status Hrvatske

Sanader je u Kini rekao i da rezultat francuskog referenduma o europskom ustavu ne može ugroziti ideju o ujedinjenju Europe niti može negativno utjecati na status Hrvatske.

Sanader je u Šangaju, u izjavi novinarima hrvatskih redakcija koji prate njegov službeni posjet Kini, rekao da se francuski građani nisu na referendumu izjašnjavali samo o europskom ustavu već su iskazali i odnos prema aktualnoj francuskoj vladi, te da su na njihovu odluku utjecali i neki drugi segmenti.

Ideja o ujedinjenju Europe nije ugrožena, ali se svi u Europi, kako članice EU-a tako i zemlje kandidati, moraju zamisliti kako tu ideju ostvariti radi očuvanja mira i povjerenja poslije teške zajedničke prošlosti, kazao je Sanader.

"Ta ideja (o ujedinjenju) nije ugrožena, ali je (rezultat francuskog referenduma) povod za razmišljanje", rekao je Sanader. Dodao je da se proširenje EU-a ne može zaustaviti, te da se francusko "ne" europskom ustavu ne može negativno odraziti na status Hrvatske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara