Sanader neće smijeniti Rončevića jer za ministre HDZ-a ne postoji odgovornost

NAČELNIK zagrebačke policije Marijan Tomurad je smijenjen kao čovjek odgovoran za stopiranje poziva na obavijesni razgovor Marku Perkoviću Thompsonu, a javnost se počela baviti traumatičnim ispadanjem reprezentacije s Europskog nogometnog prvenstva te se ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević tako mogao ponovno vratiti u hladovinu i dalje raditi ništa.

Ljudi iz policije dobro upućeni u slučaj suspenzije Josipa Gašparca uvjeravaju nas da je Berislav Rončević odmah isti dan bio upoznat sa kaznenom prijavom protiv Marka Perkovića Thompsona te su odgovorni iz Gašparčeve Prve policijske postaje morali ići ministru objašnjavati ovu kaznenu prijavu. Gotovo potpuno je sigurno da je izravno od Rončevića zatražena smjena Gašparca, no, pogriješio je jer nije očekivao da i Gašparac zna igrati žestoko koji je zatim odmah izašao u medije s ovom pričom. 

Ravnateljstvo policije kao Rončevićev gromobran

Odmah drugi dan je ravnatelj policije Marijan Benko poslan da gasi požar na način da u javnosti Gašparca oblati sa što više skandaloznih podataka, ali većinom lažnih. Benko je tada rekao da je inspektor izgubio službeni pištolj, ali se radilo o privatnom pištolju. Lagao je i rekavši da je Gašparac sastavio kaznenu prijavu bez znanja sa vlastitim šefovima, i bez savjetovanja s Državnim odvjetništvom. Ubrzo se saznalo da u Županijskom državnom odvjetništvu postoji službena zabilješka o obraćanju inspektora Gašparca.

U pismu kojim se obratio predsjedniku Stjepanu Mesiću i premijeru Ivi Sanaderu, Gašparac tvrdi da je o kaznenoj prijavi izvijestio više nadređenih šefova, načelnika Danijela Žgelu te jutarnji kolegij 1. policijske postaje. Gašparac tvrdi da su ga savjetovali da obavi konzultacije u Državnom odvjetništvu.

I kad se sve to brzo raspetljalo, premijer Ivo Sanader je odjednom naredio istragu oko ovog slučaja dok Ravnateljstvo policije i ministar Rončević nisu imali takvo mišljenje. Malo je vjerojatno da je provedena ikakva prava istraga jer nikada nije rečeno, tko je i kako provodi, ali se zato došlo do konačnog rezultata: smjene Tomurada dok se u bolnici liječi od bolesti srca.

Upućeni kažu da je i to dobro poznati način rada u MUP-u. Poslušnost načelnika održavaju na način da nekog tko pogriješi odmah pošalju na dno, a one koji poslušno izvršavaju sve zadaće imenuju na visoke pozicije. Kada načelnici i ostali policajci vide da u slučaju neposlušnosti neće biti spušteni za jednu stepenicu nego na samo dno, vide da nema druge nego da budu poslušni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čemu služi Rončević kada Sanader naređuje istrage a Benko sve provodi?

Svakom je jasno da za ovu situaciju ne može biti odgovoran samo Marijan Tomurad nego i Berislav Rončević koji se nakon napada na Dušana Miljuša proslavio pitanjem "tko je Miljuš?". I u tom slučaju je premijer Sanader naredio istragu, kako je rekao, čim je čuo za napad. Moramo se zapitati čemu služi ministar unutarnjih poslova kada Sanader naređuje istrage u slučajevima u kojima Rončević niti ne zna o kome se radi. Da nema slučaja Gašparac, ne bi niti znali da više postoji ministarstvo unutarnjih poslova jer je u Rončevićevom mandatu gotovo sve važnije poslove preuzelo Ravnateljstvo policije, koje ujedno i služi kao gromobran ministru. S druge strane, Benko je sam kriv što je na udaru javnosti jer je slijepo preuzeo ulogu Rončevićevog gromobrana. Kada se odigravao dramatični lov na pomahnitalog generala Ivana Koradu, ministra opet nije bilo baš nigdje, niti jednom riječju se nije oglasio.

Tu je i slučaj Mirjane Pukanić u čijoj je prisilnoj hospitalizaciji ključnu i sramotnu ulogu opet imala policija. Ni tada se ministar Rončević nije angažirao da napravi valjanu istragu o ovom slučaju koji je poljuljao povjerenje građana u državne institucije. Kada su novinari protestirali zbog napada na Miljuša, Rončević je pravdao njihovo puštanje na Markov trg koji je inače zakonom zabranjen za sve ostale građane i jadne prosvjednike. Što je najtragičnije, s novinarima su bili pirotehničari Mungosa kojima, naravno, nije dozvoljen odlazak pred Vladu.

Prethodnik otišao tek nakon što je fotografiran prilikom prijestupa

Ne smijemo zaboraviti da je Rončević na ovo mjesto došao iz ministarstva obrane iz kojeg se vuče afera namještenog natječaja za kupovinu transportnih kamiona. To je slučaj kojeg se predsjednik Stjepan Mesić često dotakne kao primjera korupcije u državnoj javnoj nabavi. U njegovom mandatu se dogodio i pad helikoptera u Vukovaru u kojem su poginule tri osobe. U tom slučaju još nema rezultata istrage i ponovno nitko nije odgovarao.

Trenutno je Berislav Rončević najprozivaniji ministar i najodgovorniji za skandalozne događaje u policiji te čitav niz neriješenih slučajeva i kaos koji se trenutno manifestira u njegovom resoru. S druge strane, ne čudi nas što Rončeviću ne prijeti Sanaderova ostavka jer u niti jednoj njegovoj Vladi nije postojala odgovornost ministara. Da postoji odgovornost, Rončevićev prethodnik ministar Kirin bi svoje mjesto napustio odmah nakon kornatske tragedije u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca. Ovako je Kirin otišao tek nakon što je fotografiran u lovu s haškim optuženikom Mladenom Markačem za kojeg se inače morao brinuti da bude u kućnom pritvoru i tako zadao ogroman udarac vjerodostojnosti Sanaderove vlade.

Dario Markas
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara