SANADER TERZIĆU: RH ĆE SVOJIM ISKUSTVOM POMOĆI BIH U PROCESU SSP-a

Republika Hrvatska spremna je svojim dosadašnjim iskustvom pomoći da i BiH što je prije moguće potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Europskoj uniji, izjavio je u srijedu navečer hrvatski premijer Ivo Sanader u Mostaru nakon prvog službenog susreta s predsjedavajućim vijeća ministara BiH Adnanom Terzićem.

Sanader je objasnio da su u prvih šest mjeseci ove godine vanjskopolitičke aktivnosti RH usmjerene k Europskoj uniji, ali i prema susjednim zemljama te posebice prema BiH.

Hrvatska i BiH upućene su jedna na drugu, imale su zajedničku prošlost u zajedničkoj bivšoj državi, a imat će i zajedničku budućnost u ujedinjenoj Europi, rekao je premijer Sanader.

Naglasio je da je riječ o dvjema prijateljskim zemljama i da to prijateljstvo nadilazi otvorena pitanja od zajedničkog interesa kao što su vanjskotrgovinski deficit BiH u poslovanju s Hrvatskom, potpisani Sporazum o slobodnoj trgovini između dvije zemlje, koridor V. C, suradnja u luci Ploče, prolaz kroz Neum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U tom kontekstu premijer Republike Hrvatske je posebice istaknuo problem ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH podsjetivši da njegovu vladu podupire bošnjački predstavnik u Saboru RH, odnosno SDA u Hrvatskoj. Aludirao je da to može biti pozitivno i za prilike u BiH.

Sanader je također rekao kako se planira utemeljenje posebnog vijeća koje bi se bavilo unapređenjem gospodarskih odnosa između BiH i Hrvatske.

U izjavi za novinare bosanskohercegovački premijer Terzić je nakon sastanka sa svojim kolegom po dužnosti kazao da će na Sanaderov poziv izaslanstvo Vijeća ministara BiH potkraj ožujka posjetiti Zagreb. Za odnose Hrvatske i BiH Terzić je rekao da su u uzlaznoj putanji te s suglasio da Hrvatska ima iskustva u pregovorima s europskim institucijama koja bi mogla pomoći bržem prihvaćanju europskih standarda i u BiH.

(Hina) xpg yrt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara