Sanader: Tuđmanove zasluge i ugled sve više dobivaju na težini

U POVODU 5. obljetnice smrti prvoga hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana danas je održana komemoracija na kojoj je predsjednik HDZ-a i premijer Ivo Sanader istaknuo da i nakon pet godina Tuđmanove zasluge, uloga, ugled i važnost ne gube, nego dobivaju na težini.

Sanader je podsjetio da je Tuđman još u veljači 1989. s nekolicinom prijatelja radio na prvom dokumentu koji je bio programski temelj kasnijem osnutku stranke, a obuhvaćao je, među ostalim, stvaranje samostalne i suverene Hrvatske i njezino priključenje zajednici europskih naroda.

U tom kontekstu Sanader je najavio da Hrvatska idući tjedan očekuje datum početka pregovora s Europskom unijom. "Ne dvojim da je Hrvatska to zavrijedila i da ne dolazi u obzir nekakvo blokiranje (Hrvatske)", naglasio je Sanader.

"Na 5. obljetnicu Tuđmanove smrti s velikim očekivanjima i samopouzdanjem idemo naprijed. Imamo svoje ciljeve i znamo tko je bio agresor u Domovinskom ratu. Nećemo živjeti u prošlosti, ali ni zaboravljati je kako ne bismo ponavljali pogrješke", poručio je.

Govoreći o europskoj budućnosti Hrvatske, Sanader je istaknuo da Hrvatska mora sudjelovati u važnim europskim kretanjima. Hrvatska može odigrati ulogu katalizatora u nastojanjima međunarodne zajednice da stabilizira ovaj dio Europe, rekao je Sanader, dodavši da je Hrvatskoj u interesu normalizacija odnosa sa Srbijom i Crnom Gorom i rješavanje otvorenih pitanja sa svim susjedima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 1. siječnja iduće godine predsjedanje EU-om preuzima Luxemburg, podsjetio je Sanader, najavivši da će to biti vrlo važno razdoblje u kojem će početi pregovori u kojima će najbolji hrvatski pregovarači nastojati za Hrvatsku izboriti što bolji položaj.

Tuđmanova uloga je povijesna, on je najveći hrvatski državnik kojem sadašnji i budući naraštaji trebaju izraziti duboku počast, istaknuo je Sanader. Podsjetio je na vrijeme hrvatskoga narodnog preporoda pod Tuđmanovim vodstvom i stvaranje nove paradigme hrvatstva do tada podijeljena na lijeve i desne.

Na poziv političke snage koja je osvojila povjerenje građana i dr. Tuđmana počelo je stvaranje samostalne hrvatske države, jer je Tuđman imao viziju da jedino zajedništvom i jedinstvom hrvatski narod može ostvariti svoje ciljeve, podsjetio je Sanader i dodao da ga se tada posebno dojmio Tuđmanov poziv na zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske koja je do tada 45 godina bila proglašavana neprijateljskom.

Ponosni smo što smo mogli biti suradnici dr. Tuđmana i živjeti u povijesnom vremenu stvaranja samostalne hrvatske države, zaključio je Sanader.

Komemoraciji su nazočili visoki državni dužnosnici Hrvatskog sabora i Vlade iz HDZ-a, članovi Predsjedništva HDZ-a i mnogi drugi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara