Sanaderova politika spaljene zemlje: Uništi sve da bi namirio sebe

Sanaderova politika spaljene zemlje: Uništi sve da bi namirio sebe

DOISTA je nevjerojatna lakoća kojom Ivo Sanader vodi Hrvatsku u propast. Kako uporno ignorira vapaje javnosti i prijedloge stručnjaka, kako gubi dragocjeno vrijeme oklijevajući i kolebajući se, kako misli samo na sebe i svoj opstanak na vlasti i kako uvijek nepogrešivo povuče potez koji nas primakne bliže dnu.

Više nitko ne vjeruje u ispravnost Sanaderove politike. Čak ni njegovi medijski apologeti koji se danas ponašaju kao da su ispali iz vremenske kapsule, pa u čudu upozoravaju kako je ponašanje Vlade u suprotnosti s onim što se događa u svijetu, kako Vlada ignorira krizu, dodvorava se biračima i odvodi zemlju u katastrofu. E pa, kad su oni progledali, onda je jasno da nam spasa nema. Sad su i prisilni optimisti pušteni da slobodno urlaju od straha.

HDZ-ova vlast temeljito opelješila Fond za mirovinsko osiguranje

Ukidanje obveznog drugog stupa mirovinskog osiguranja radikalna je mjera koja predskazuje brzi slom. Nije namijenjena spasu onih hrvatskih građana kojima prijeti manji iznos mirovine iz drugog stupa, već isključivo spasu hrvatske države koja se pod svaku cijenu mora dočepati novca. Pa makar i tuđeg. Novac građana navodno bi trebao opet biti sigurniji u državnim rukama, a kad dođe vrijeme, država će svojim penzionerima podijeliti "pravedne mirovine". Kako je to, uostalom, činila i mračnih devedesetih.

Lopovi su na tuđim parama izgradili carstva

Tada je HDZ-ova vlast temeljito opelješila Fond za mirovinsko osiguranje, u osam godina njegova vrijednost je prepolovljena, na njemu su lešinarili razni tajkuni, poduzeća su se dijelila stranačkim ljudima i kasnije propadala, a novac za mirovine naprosto se posušio.

Epilog: lopovi su na tuđim parama izgradili carstva, a HDZ je dug umirovljenicima vratio prodajom zajedničke imovine. Odgovarao nije nitko, čak ni Miroslav Kutle. Odakle onda pomisao da će mirovine biti sigurne u državnim, pa još i HDZ-ovim rukama?

Je li se to možda Sanader pretvorio u Chaveza?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako stotine tisuća građana u napadu dirigirane panike prebace svoja sredstva u Sanaderov džep - iz kojeg će ovaj crpiti sredstva za kupovanje socijalnog mira i ostanka na vlast -  dodatno će se urušiti ionako krhko domaće tržište kapitala. Sanader nije predložio način da se popravi taj drugi mirovinski stup, što bi se možda moglo očekivati od odgovornog premijera zabrinutog za svoje građane. Ne, on je u fondovima nanjušio novac i odlučio je dići paniku kako bi mu uplašeni građani dobrovoljno urušili svoja sredstva. To je prava politika "spaljene zemlje": uništiti sve, kako bi se namirila država.

Je li se to možda Sanader pretvorio u Chaveza? Hoće li nakon mirovina, država preuzeti brigu i o plaćama, zapošljavanju, zdravlju, kao što je pod ovom vlašću već preuzela brigu o medijima? Hoće li nacionalizirati Inu, HT, banke i tko zna koje sve strateške grane? Ukinuti burzu prije nego ju svojim potezima dokrajči? I tako državu pretvori u najboljeg (a naposljetku i jedinog) vlasnika, poslodavca, liječnika, prijatelja, zaštitnika, oca, majku - i uzroka naše propasti?

Sanader radi samo ono što od njega već godinama očekujemo

A zapravo, Sanader radi samo ono što od njega već godinama očekujemo. Ponaša se jednako neodgovorno kao u proteklih pet godina mandata. Premijer možda nije kriv za ovu gospodarsku krizu - on samo pojačava njezine učinke. Izbjegava boriti se protiv nje, a  kad se počne boriti, ispostavi se da bi bilo bolje da nikad nije počeo. Kad "vizijom i energičnim mjerama" natjera Ekonomsko vijeće da odustane od rebalansa proračuna, samo nas povuče dublje prema dnu. Teško je reći kad više nabuja pesimizam: kad Sanader ne radi ništa ili kad radi ovakve stvari?

Konkretne mjere protiv krize još nismo čuli. I pitanje je hoćemo li ikad. Proračunski troškovi se ne smanjuju, već se država panično grebe za svaku kunu koje se može dočepati. HDZ je pokazao da ne može ponuditi ni jedno spasonosno rješenje, makar slučajno, makar se spotaknuo o tepih, preletio preko namještaja i ispao kroz prozor. Ništa. Sve radi nepogrešivo krivo.

U međuvremenu, dok se Sanader ne dosjeti neke nove ludosti, bilo bi mudro pod hitno sakriti svaku kunu daleko od njegovih očiju. Po mogućnosti na off shore račune. Kao svi veliki Hrvati.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara