SANKT PETERBURG: POČEO SUMMIT RUSIJA-EU

Summit RusijaEU kojemu je domaćin ruski predsjednik Vladimir Putin, a na kojem je nazočno i 25 čelnika zemalja proširene Europske unije, počeo je s radom u subotu ujutro u palači Konstantin u Sankt Peterburgu. L

Taj prvi veliki sastanak koji se održava nakon razdoblja nesuglasica nastalih između europskih zemalja u pogledu rata u Iraku trebalo bi obilježiti međusobno pomirenje "proamerički orijentirane strane" i one druge, protivnice vojne akcije na Irak, koju su činili Pariz, Berlin i Moskva. Na sastanak bi tijekom dana trebao doputovati i američki predsjednik George W. Bush.

Na sastanku bi, među ostalim, trebalo biti govora o ekonomskoj suradnji između zemalja EU-a i Rusije, o mogućnosti ukidanja viza između dviju strana te o situaciji u Čečeniji.

Nakon zajedničkog fotografiranja, šefovi država i vlada (osim španjolskog premijera Josea Marije Aznara, kojega predstavlja ministrica vanjskih poslova Ana Palacio) zauzeli su mjesta oko okruglog stola.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putin je održao kratak uvodni govor u kojemu je, među ostalim, osudio stvaranje "novog schengenskog zida" koji ponovno dijeli Europu i Rusiju, te je izrazio žaljenje zbog premalog napretka zabilježenog u pregovorima o ukidanju viza. Ruski je predsjednik izravno prigovorio predsjedniku Europske komisije Romanu Prodiju što nije uspio s Moskvom postići dogovor o osnivanju radne skupine za pitanje viza.

(Hina) mh nabZnate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara